FRANCUSKA TONE U HAOS: Tajna akcija pobunjenih farmera, blokiran auto-put nadomak granice, stranim kamionima nije DOZVOLJEN PROLAZ
Foto: Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia

novi detalji

FRANCUSKA TONE U HAOS: Tajna akcija pobunjenih farmera, blokiran auto-put nadomak granice, stranim kamionima nije DOZVOLJEN PROLAZ

Planeta -

Francuski farmeri blokirali su tokom protesta auto-put nekoliko kilometara od granice sa Španijom, sprečavajući kretanje španskih kamiona, navodi Independant.

- Demonstranti, koji nastavljaju proteste u utorak, odlučili su da blokiraju kamione koji dolaze iz Španije. Automobili su mogli bezbedno da prođu, ali je saobraćaj u pravcu Španija-Francuska bio poremećen - navodi britanski portal.

Desetine poljoprivrednika organizovalo je blokadu na jednoj od naplatnih rampi na auto-putu A9 nekoliko kilometara od granice sa Španijom, što je dovelo do višekilometarske gužve.

Кako prenosi portal Actu.fr, akcija farmera odvijala se tajno, tako da je zatvaranje auto-puta iznenadilo.

Protesti francuskih poljoprivrednika, podsetimo, dobijaju na zamahu poslednjih nedelja. Farmeri blokiraju ključne magistralne puteve i saobraćaj traktorima, stogovima sena, gomilama stajnjaka... Poljoprivrednici takođe zasipaju prefekture i vladine zgrade stajnjakom i otpadom.

Zahtevaju prepoznavanje značaja njihovih aktivnosti i osuđuju politiku vlade u sektoru poljoprivrede, koja ih, kako navode, čini nekonkurentnim. Poljoprivrednici se konkretno protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju upotrebe vode za navodnjavanje, povećanju cene dizel goriva, restriktivnim merama zaštite životne sredine i sve većem finansijskom opterećenju proizvodnje.

Ranije su Francuska nacionalna federacija poljoprivrednih sindikata (FNSEA) i sindikat Jeunes Agriculteurs saopštili da nameravaju da organizuju potpunu blokadu Pariza kako bi sprečili isporuku bilo kakve robe u prestonicu.

Poljoprivrednici planiraju "opsadu" dva ključna pariska aerodroma i najveće evropske pijace hrane Ranžis koja se nalazi južno od grada.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track