UKRAJINA DOBIJA NOVE RAKETE: Navođene bombe GLSDB stižu na front PENTAGON OTKRIO DETALJE
Foto: Printscreen Twitter

potvrđeno

UKRAJINA DOBIJA NOVE RAKETE: Navođene bombe GLSDB stižu na front PENTAGON OTKRIO DETALJE

Planeta -

Ukrajina bi mogla da dobije rakete GLSDB od SAD kao deo isporuka najavljenih prošle godine.

Politiko navodi da su isporuke moguće već u sredu nakon što je američka vojska uspešno testirala inovativnu municiju. Pentagon je potvrdio nameru da prebaci precizno navođene rakete GLSDB Ukrajini, međutim, odbio je da navede vremenski okvir.

- Obezbedićemo Ukrajini bombu malog prečnika u okviru Inicijative za pomoć u odbrani USAI - rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder na brifingu za novinare.

Program USAI podrazumeva kupovinu novog naoružanja na tržištu Ukrajine za razliku od inicijative PDA prema kojoj Кijev dobija vojnu opremu iz skladišta Pentagona.

- Iz razloga operativne bezbednosti nećemo potvrditi konkretne datume ostavljajući Ukrajinu da razgovara o bilo kakvim isporukama - rekao je Rajder.

Reč je o bombi malog prečnika GLSDB, koja se lansira sa kopna, a koju su zajednički razvili Boing i SAAB koji je bombi dodao raketni motor i prilagodio ga lansiranju korišćenjem višestrukih raketnih sistema. SAAB tvrdi da domet takve precizno navođene municije prelazi 150 kilometara. Uključivanje GLSDB u naoružanje Ukrajine najavljeno je još u februaru prošle godine.

Američki zvaničnici kažu da su ostali bez sredstava za podršku Ukrajini u decembru i da dok Кongres ne odobri nova izdvajanja nisu u mogućnosti da obezbede zalihe oružja i municije.

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track