ŠOLC: "Degzit" bi za Nemačku značio ekonomsku katastrofu
Foto: EPA Filip Singer

ŠOLC: "Degzit" bi za Nemačku značio ekonomsku katastrofu

Planeta -

Nemački kancelar je bregzit nazvao "ekonomskom katastrofom" koja je pogodila Britaniju i oštro napao AfD zbog predloga da Nemačka napusti EU

Nemački kancelar Olaf Šolc veoma je oštro reagovao na izjavu liderke desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) Alis Vajdel, da bi ova zemlja mogla da napusti EU i dodao da bi izlazak iz EU bio katastrofalan za nemačku ekonomiju, prenosi "Fajnenšel tajms".

"To bi bila najveća katastrofa i za Evropu i Nemačku", rekao je Šolc u nemačkom parlamentu. "Nemačka je profitirala više od bilo koje druge zemlje od članstva u EU."

U neuobičajeno oštrom govoru kancelar je rekao da je izlazak Britanije iz EU pre četiri godine "gurnuo Britaniju u ekonomsku katastrofu."

Šolcov komentar usledio je nedelju dana nakon što je liderka stranke AfD rekla da je bregzit "model" za Nemačku.

Vajdelova je izjavila da će vlada, koju će formirati AfD, nastojati da reformiše EU, koja pati od "demokratskog deficita". Ukoliko to ne bude moguće, dodala je, onda bi "trebalo da odlučuje narod, kao što je to uradio u Britaniji."

Vajdelova je izjavila da bi Nemačka mogla da održi "degzit" - referendum o izlasku Nemačke iz EU.

Šolcov stav podržao je Zigfrid Rusvurm iz Saveza nemačkih industrijalaca (BDI), glavnog nemačkog poslovnog lobija. "Kada razgovaram sa poslovnim ljudima iz Britanije, oni kažu da nikada nisu bili za bregzit", izjavio je Rusvurm.

Alice Weidel, Nemačka
foto: Sebastian Kahnert / AFP / Profimedia, IMAGO / imago stock&people / Profimedia, Ying Tang/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusvurm je rekao da je Nemačka "imala najviše koristi od jedinstvenog evropskog tržišta i zajedničke valute", dodajući da je privreda Nemačke izvozno orijentisana, i da zato mora da ima "otvorene granice".

Šolc je u Budestagu izjavio da istorija obavezuje Nemačku da postane bedem protiv krajnje desničarskih snaga, kao što je AfD.

"U trenutku kada desničarski populizam ima veliku podršku u SAD," rekao je Šolc, "i kada imamo toliko mnogo vlada u Evropi koje podržavaju desničarski populisti, mi u Nemačkoj imamo istorijsku obavezu da zaustavimo ovaj trend."

AfD-a uživa podršku 20 odsto birača, što je više od sve tri vladajuće stranke u Nemačkoj.

AfD je zabeležila snažan uspon tokom mandata Šolcove vlade, koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali. Nezadovoljstvo Šolcovom vladom je kulminiralo na nedavnim protestima poljoprivrednika u Berlinu zbog smanjenja subvencija.

Prema anketi objavljenoj ranije ove nedelje, nakon protesta širom Nemačke, podrška AfD je neznatno opala, ali ta stranka je i dalje prema većini anketa na drugom mestu. Tokom vikenda AfD je osvojila drugo mesto na lokalnim izborima u Tiringiji.

Kurir.rs/Fajnenšel tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track