HIT! DRŽAO U GARAŽI NUKLEARNI PROJEKTIL IZ HLADNOG RATA? Policija nije verovala šta se dešava kad je POZVONIO TELEFON (FOTO)
Foto: AP/Bellevue Police Department

neverica

HIT! DRŽAO U GARAŽI NUKLEARNI PROJEKTIL IZ HLADNOG RATA? Policija nije verovala šta se dešava kad je POZVONIO TELEFON (FOTO)

Planeta -

Policija je u jednoj garaži u Vašingtonu otkrila zarđali deo američkog nuklearnog projektila iz doba Hladnog rata!

Neimenovani muškarac iz Belvjua prethodno je nazvao muzej vazduhoplovstva kome je hteo da donira vojnu raketu koja je pripadala njegovom pokojnom komšiji. Rekao je da je njegov komšija nesvakidašnji predmet kupio na kućnoj rasprodaji.

Tehničari odeljenja za bombe rekli su da je u pitanju Daglas AIR-2 Džini odnosno nenavođena raketa vazduh-vazduh koja je dizajnirana da nosi nuklearnu bojevu glavu od jedne i po kilotone V25. Rekli su da nije bilo pričvršćene bojeve glave i da nema opasnosti od eksplozije.

Set Tajler, portparol policijske uprave Belvju, navodi da je pronađen zapravo rezervoar za gas za raketno gorivo. Tajler je za BBC rekao da događaj "uopšte nije ozbiljan" i dodao da ga je tehničar odeljenja za bombe pitao zašto uopšte objavljuju saopštenje o "zarđalom komadu" metala.

raketa, nuklerana raketa
foto: AP/Bellevue Police Department

Dodaje da muzej nije upozorio čoveka da su prijavili njegovu ponudu i da je muškarac "neprijatno iznenađen" medijskim izveštavanjem.

- Mislimo da će proći mnogo vremena pre nego što ponovo dobijemo još jedan ovakav poziv - saopštila je policijska uprava Belvju.

Džini je inače bio prvo nuklearno oružje vazduh-vazduh.

Lokalni mediji navode da je to "najmoćniji projektil presretač" koji je ikada imalo američko vazduhoplovstvo.

Proizvodnja rakete je završena 1962. godine.

Kolekcionar vojne opreme, podsetimo, našao je zlato vredno dva miliona evra skriveno u rezervoaru starog tenka koji je kupio preko interneta!

(Kurir.rs/Telegraph/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:17

PROJEKTIL GA POGODIO, NIJE ZNAO ŠTA GA SNAŠLO! Rastavljao automobil, a onda ga je ER BEG pogodio sa 350 kilometara na sat! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track