POSLEDNJA ŠANSA ZA UKRAJINU: Američki Senat dogovorio paket od 118 milijardi $ od kojih pola ide Kijevu, OTPOR kongresmena
Foto: EPA Radek Pietruszka, Shutterstock

ZAKON OBUHVATA I POGRANIČNU BEZBEDNOST SAD I POMOĆ IZRAELU

POSLEDNJA ŠANSA ZA UKRAJINU: Američki Senat dogovorio paket od 118 milijardi $ od kojih pola ide Kijevu, OTPOR kongresmena

Planeta -

Američki Senat je objavio 118 milijardi dolara vredan bezbednosni paket koji uključuje i pomoć Ukrajini i Izraelu, ali je odmah našao na otpor kongresmena.

- Pozivam Kongres da se ujedini i brzo usvoji ovaj sporazum koji su postigli predstavnici obe (Demokratske i Republikanske) partije - poručio je američki predsednik Džo Bajden.

Rojters navodi da je Bajden takođe pohvalio mere u okviru spoarzuma koje se tiču migracija, a kojih su pregovori trajali mesecima.

Majk Džonson, predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa, izjavio je da će sporazum biti "mrtav po dolasku" ukoliko stigne do kongresmena.

- Ovaj zakon je je čak gori nego što smo očekivali i neće ni prići blizu okončanju katastrofe na granici koju je predsednik stvorio - naveo je Džonson u saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Demokrate i republikanci koji su podržali sveobuhvatni zakon o pograničnoj bezbednosti SAD i vojnoj pomoći inostranstvu najavili su da će nastaviti da insistiraju na tom paketu, uprkos protivljenju, između ostalih i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Čak Šumer, vođa demokratske većine u Senatu, kazao je da će preduzeti korake da senatori inicijalno glasanje o zakonu obave već u sredu.

Senat, američki Senat
foto: EPA/Us Senate

Ukoliko zakon bude usvojen, on će doneti najznačajniju promenu američke imigraciione politike poslednjih decenija.

Nezavisna senatorka Kirsten Sinema kazala je novinarima da će se ovim zakonom osigurati južna granica SAD, a mere uključuju i "zatvaranje" granice za većinu migranata ukoliko u periodu od sedam dana bude zabeležen dnevni prosek veći od 5.000 ljudi.

Republikanski senator Džejms Lenkford, jedan od učenika pregovora o sporazumu, rekao je da će južna granica verovatno ostati zatvorena barem tri nedelje sve dok broj migranata koji pristižu značajno ne opadne.

Vladimir Zelenskij, Benjamin Netanijahu, Izrael, Ukrajina, SAD
foto: AP Abir Sultan, AP Fermin Rodriguez, Shutterstock

Pored 20,23 milijarde dolara predviđenih za pograničnu bezbednost, zakon uključuje i davanje 60,06 milijardi dolara Ukrajini za njen rat protiv Rusije, kao i 14,1 milijardu dolara bezbednosne pomoći Izraelu.

Pored toga, Centralnoj komandi vojske SAD za sukob u Crvenom moru namenjeno je 2,44 milijarde dolara, dok je 4,83 milijarde dolara predviđeno za pomoć američkim partnerima u indopacifičkom regionu koji su suočeni s agresijom Kine.

Za humanitarnu pomoć civilima u zonama sukoba, koje uključuju Ukrajinu, Pojas Gaze i Zapadnu obalu ovim zakonom je predviđeno deset milijardi dolara, ali je zabranjeno finansiranje UNRWA, agencije Ujedinjenih nacija za pomoć Palestincima.

Kome sve ide novac iz paketa od 118 milijardi dolara koji su spremili senatori

  • 2,44 milijarde dolara Centralnoj komandi SAD za sukob u Crvenom moru
  • 4,83 milijarde dolara za pomoć američkim partnerima u indopacifičkom regionu koji su suočeni s agresijom Kine
  • 10 milijardi dolara za humanitarnu pomoć civilima u zonama sukoba, koje uključuju Ukrajinu, Pojas Gaze i Zapadnu obalu
  • 14,1 milijardu dolara bezbednosne pomoći Izraelu
  • 20,23 milijarde dolara predviđenih za pograničnu bezbednost SAD
  • 60,06 milijardi dolara Ukrajini za njen rat protiv Rusije

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

05:20

UKRAJINA NIJE NI MEĐU PRVIH 10 INTERESNIH SFERA U AMERICI! Barac tvrdi: Mnogo im je bitniji jevrejski narod i Tramp to zna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track