HAOS U KALIFORNIJI, PROGLAŠENO VANREDNO STANJE Poplave ne staju zbog "atmosferske reke", najmanje TROJE MRTVIH (FOTO, VIDEO)
Foto: AP David Crane

HOROR

HAOS U KALIFORNIJI, PROGLAŠENO VANREDNO STANJE Poplave ne staju zbog "atmosferske reke", najmanje TROJE MRTVIH (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Najmanje tri osobe su poginule u padu drveća dok je snažna oluja zapljusnula Kaliforniju, što je dovelo do poplava, klizišta i nestanka struje.

Kako prenosi BBC, vatrogasni zvaničnici su reagovali na preko 130 incidenata poplava i sproveli nekoliko spasavanja od početka poplave.

Prognostičari kažu da će se jaka kiša sa poplavama opasnim po život nastaviti i u utorak.

Proglašeno vanredno stanje

Rekordne padavine navele su guvernera da proglasi vanredno stanje u osam okruga.

Oluja je posledica efekta „atmosferske reke“, fenomena u kome voda isparava u vazduh i nosi je vetar, formirajući dugačke struje koje teku nebom kao što reke teku na kopnu.

Ova spora oluja je druga atmosferska reka koja je pogodila Kaliforniju u dve nedelje.

Zvaničnici su izdali naredbe za evakuaciju nekih brdskih naselja na jugu države, uključujući Los Anđeles, gde su gradski čelnici proglasili vanredno stanje.

„Sada je od vitalnog značaja više nego ikada, ostanite bezbedni i van puteva“, rekla je u ponedeljak gradonačelnica LA Karen Bas.

"Izađite iz kuće samo ako je to apsolutno neophodno."

Dalje na severu, San Francisko, jedan od najbrdovitijih gradova na svetu, i njegova okolna područja videli su klizišta.

Kalifornija, Los Anđeles, oluja, nevreme
foto: AP David Crane

Tri muškarca su umrla od pada drveća, uključujući jednog u dolini Sakramenta, a drugog kada se drvo srušilo na kuću u okrugu Santa Kruz, saopštili su zvaničnici.

Stariji muškarac poginuo je u gradu Juba u severnoj Kaliforniji kada je drvo sekvoja palo u njegovom dvorištu.

Isti olujni sistem je takođe bacio veliki sneg širom regiona. U ponedeljak je lavina pogodila skijalište u Li kanjonu u blizini Las Vegasa u Nevadi, iako niko nije povređen.

Frižideri i klaviri "tekli" ulicama

U oblasti Los Anđelesa prijavljeni su odroni i tokovi otpada. U nedelju je 16 stanovnika primorano da napusti svoje domove na Holivudskim brdima nakon što su klizišta tekla kroz kuće, obarajući zgrade s temelja i pucajući gasovode.

Svedoci su izjavili da su videli frižidere i klavire kako "teku" ulicama usred ruševina.

Šteta je takođe prijavljena u luksuznim četvrtima Bel Er i Beverli Hils u Los Anđelesu.

Spasioci su morali da pomognu vozačima koji su ostali u poplavama u Los Anđelesu i okrugu San Bernardino.

Novi rekord

Jaki vetar brzine do 70 milja na sat (112 km/h) takođe je prouzrokovao nestanke struje i oboreno drveće, iako se predviđa da će udari znatno oslabiti do ponedeljka uveče.

Sledi ono što je već bio rekordni dan za državu. Nacionalna meteorološka služba (NVS) saopštila je da je u nedelju u centru Los Anđelesa palo 4,1 inča (10,4 cm) kiše, što je premašilo prethodni rekord od 2,5 inča postavljen 1927.

Do ponedeljka popodne, delovi okruga LA zabeležili su preko 11 inča kiše od vikenda - približavajući se skoro 15 inča koje region inače ima tokom cele godine.

Oluja je prošla kroz bombogenezu, što znači da se hladniji vazduh pomešao sa toplijim morskim vazduhom, što je dovelo do brzog pada atmosferskog pritiska, stvarajući takozvani "bombeni ciklon", prema klimatskom naučniku UCLA Danielu Svainu.

Vetar od preko 100 milja na sat zabeležen je u oblasti zaliva, rekao je on na brifingu u ponedeljak.

Oluja i povezane poplave takođe su primorale da se zatvore škole od Malibua do okruga Sonoma, u blizini San Franciska.

(Kurir.rs/ BBC/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:29

Poplave u Grčkoj

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track