DA LI ĆE HEJLI DA IZGUBI I OD "NIKOG OD PREDLOŽENIH KANDIDATA"? Danas izbori u Nevadi, Tramp delegate osvaja u četvrtak, EVO ZAŠTO
Foto: EPA Cj Gunther, EPA Michael Reynolds

nastavak trke za republikansku predsedničku nominaciju

DA LI ĆE HEJLI DA IZGUBI I OD "NIKOG OD PREDLOŽENIH KANDIDATA"? Danas izbori u Nevadi, Tramp delegate osvaja u četvrtak, EVO ZAŠTO

Planeta -

U američkoj saveznoj državi Nevadi danas se održavaju unutarstranački izbori i republikanaca i demokrata, a kod ovih prvih na glasačkom listiću neće biti bivšeg predsednika Donalda Trampa.

NBC njuz navodi da je Nevada obično poprište velike bitke na putu ka predsedničkoj nominaciji Republikanske partije, ali je ove godine ta borba otkazana.

Razlog je spor između vođstva republikanaca u Nevadi i te savezne države, u kojoj je 2021. u vreme vlasti demokratskog guvernera donet zakon po kojem obe glavne američke partije tu moraju da prvog utorka u februaru održe unutarstranačke izbore, umesto kokusa kako je to ranije bila praksa.

Unutarstranačke izbore organizuju savezne države u SAD, dok je glasanje na kokusima pod kontrolom stranaka.

Zbog ovog spora republikanci iz Nevade u četvrtak organizuju svoj kokus, gde će na glasačkom listiću biti ime Trampa, ali ne i njegove rivalke Niki Hejli.

Nekadašnja američka ambasadorka u UN, koja je tu funkciju obavljala upravo za vreme Trampove administracije, odlučila je da ne učestvuje na kokusu, već samo na današnjim unutarstranačkim izborima koje Tramp ignoriše.

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: EPA Cj Gunther

Međutim, samo pobeda na kokusu donosi nove delegate za Republikansku nacionalnu konvenciju koji su tako već osigurani Trampu, dok Hejli i u slučaju pobede na unutarstranačkim izborima neće dobiti nijednog.

Trampu će pripasti 26 delegata ili nešto više od jedan odsto ukupnog broja o 2.429 onih koji će se okupiti na stranačkoj konvenciji gde će na leto biti zvanično imenovan predsednički kandidat Republikanske partije.

Vašingtonski sajt Hil navodi da je najveći konkurent Hejli na unutarstranačkim izborima u Nevadi "niko od predloženih kandidata", jedna od opcija na glasačkom listiću.

Ona bi trebalo da bude favorit, pošto su od učešća na tom glasanju uoči izbora odustali Tim Skot, republikanski senator iz Južne Karoline i Trampov bivši potpredsednik Majk Pens.

Donald Tramp
foto: AP/John Locher

Prema zakonu Nevade nije dozvoljeno upisivanje imena kandidata po svom izboru na glasačkom listiću, ali je obavezno da tu stoji opcija "niko od predloženih kandidata".

Navodi se da bi to mogao da bude problem za Hejli, ukoliko Trampove pristalice odluče da iz protesta glasaju i na unutastranačkim izborima, pošto po zakonu nisu sprečeni da to učine iako će se izjasniti na kokusu.

Njihov masovni izlazak na birališta i glasanje za "nikog od predloženih kandidata" doneo bi Hejli ponižavajući poraz, iako su iz njenog izbornog štaba poručili da nisu potrošili ni cent na glasanje u Nevadi, pošto im je pažnja usresređena na republikanske unutarstranačke izbore u Južnoj Karolini 24. februara.

Tamo će se Tramp i Hejli boriti za čak 50 delegata.

Tramp nakon glasanja u Ajovi i Nju Hempširu vodi sa 33 delegata u odnosu na Hejli koja za sada ima 17, a Ron Desantis sa devet i Vivek Ramasvami sa tri delegata su odustali od trke za republikansku predsedničku nominaciju i podržali Trampa.

Bajden osvaja 49 delegata iz Nevade

Džo Bajden
foto: Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ime Džoa Bajdena, aktuelnog predsednika SAD, nalazi se na glasačkom listiću za unutastranačke izbore demokrata u Nevadi. On tu praktično da nema konkurenciju, tako da bi trebalo da osvoji 49 delegata iz savezne države.

(Kurir.rs/NBC News/The Hill/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:36

DEMOKRATE NA IZBORIMA PLANIRAJU SCENARIO IZ 2020. GODINE PROTIV TRAMPA! Jelača uživo iz Njujorka: Možda je Hejli bolji izbor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track