TEHERAN ĆE TRPETI SAMO DOK AMERIKA NE NAPADNE OVAJ BROD! Pentagon ga prati, svaki udar na njega bio bi početak RATA S IRANOM
Foto: Iranian Presidency Office / Sipa Press / Profimedia, EPA Annabelle Gordon Cnp Pool, Printscreen/YouTube

UPOZORENJE

TEHERAN ĆE TRPETI SAMO DOK AMERIKA NE NAPADNE OVAJ BROD! Pentagon ga prati, svaki udar na njega bio bi početak RATA S IRANOM

Planeta -

Teheran je, nakon serije američkih vazdušnih napada na položaje proiranskih snaga u Iraku, Siriji i Jemenu, objavio oštro upozorenje Pentagonu da ne dira jedan Iranu veoma važan brod.

Taj brod se zove "MV Behšad" i američki zvaničnici i analitičari smatraju da on u realnom vremenu obezbeđuje obaveštajne podatke za napade koji se vrše na druga plovila u Crvenom moru.

U SAD takođe veruju da je "MV Behšad" isturena operativna baza iranskih komandosa.

U video snimku objavljenom na Telegram kanalu iranske vojske na engleskom je navedeno da "oni koji se upuste u terorističke aktivnosti protiv 'MV Behšada' ili sličnih plovila, narušavaju međunarodne pomorske rute i bezbednost i preuzimaju globalnu odgovornost za potencijalne buduće međunarodne rizike".

'MV Behšad'
"MV Behšad"foto: Printscreen/YouTube

U tom klipu "MV Behšad" je opisan kao "pluatjuća oružarnica" i navodi se da je on uključen u misije "brobe protiv pirata u Crvenom moru i Adenskom zalivu".

NBC njuz navodi da nije javno poznato da je Iran učestvovao u bilo kakvim nedavnim akcijama borbe protiv pirata u tom regionu.

Klip iranske vojske se završava snimkom nečega što liči na borbenu grupu američkog nosača aviona koja kao da je na nišanu, nakon čega muškarac spušta američku zastavu.

Ovaj video se pojavio nakon što je Džejk Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džoa Bajdena, odbio da isključi mogućnost izvođenja vazdušnih udara SAD unutar teritorije Irana u znak odmazde za smrt troje američkih vojnika u Jordanu prošlog meseca.

Ebrahim Raisi, predsednik Irana
Ebrahim Raisi, predsednik Iranafoto: Iranian Presidency Office / Sipa Press / Profimedia

General major Patrik Rajder, portparol Pentagona, kazao je za NBC njuz da mu "nije poznato da je 'MV Behšad' na meti SAD".

- Nama je taj brod veoma dobro poznat - rekao je Rajder.

Navodi se da je "MV Behšad" regustrovan kao trgovački teretni brod kompanije sa sedištem u Teheranu.

Toj kompaniji je Ministarstvo finansija SAD uvelo sankcije pod optužbom da ona služi kao paravan državnog iranskoj kompaniji za prekomorski prevoz.

- Taj iranski brod obezbeđuje elektronske obaveštajne podatke Hutima (pobunjenicima u Jemenu), omogućavajuži im da pronađu i naciljaju plovila na području Crvenog mora - kazali za NBC njuz neimenovani američki zvaničnik, pomoćnik kongresmena i zvaničnik jedne bliskoistočne zemlje.

Džo Bajden
foto: EPA Annabelle Gordon Cnp Pool

Američka televizija navodi da je pomoću podataka za praćenje pomorskog saobraćaja vršila nadzor kretanja "MV Behšad" i da je otkrila da se barem od januara ove godine vrteo oko iste tačke u južnom delu Crvenog mora, između Jemena i Eritreje.

Navodi se da je 4. januara ovaj brod digao sidro i krenuo južno ka Adenskom zalivu, da bi se od 11. januara kretao oko moreuza Bab el Mandeb, 25 kilometara dugog tesnaca koji predstavlja ulaz u Crveno more i odakle je lako pratiti koji brodovi prolaze ovom pomorskom rutom.

SAD, Iran
foto: Iranian Army Office / Zuma Press / Profimedia, Planetpix / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Analiza NBC njuza i nekoliko neimenovanih stručnjaka je pokazala da je "MV Behšad" bio na nekoliko kilometara udaljenosti svaki put kada bi Huti izveli jedan od brojnih napada na komercijalna plovila.

Huti su najavili da će nastaviti sa vazdušnim udarima sve dok Izrael ne prekine rat koji vodi protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Amerika nikada nije napala teritoriju Irana, ali Regan jeste izveo odmazdu nad brodovima Teherana

Američka vojska nikada nije izvela direktan napad na teritoriju Irana. Ipak, u aprilu 1988. administracija tadašnjeg predsednika Ronalda Regana naredila je napad na iranske brodove i naftne platforme u Persijskom zalivu u znak odmazde zbog miniranja američke fregate "USS Samjuel B. Roberts" koju je izveo Teheran.

(Kurir.rs/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:05

MOGUĆA KOPNENA OFANZIVA AMERIKE NA IRAN? Zoronjić tvrdi: SAD će krenuti u invaziju kao što su na Irak, zato su uplašeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja