PILOT UKRAJINSKE TAJNE JEDINICE OTKRIO SVE DETALJE O TAJNOM ORUŽJU KOJE UNIŠTAVA RUSKE BRODOVE "To je kao zlatarski posao"
Foto: Printscreen/Youtube/Naval News, Printscreen/Twitter

PILOT UKRAJINSKE TAJNE JEDINICE OTKRIO SVE DETALJE O TAJNOM ORUŽJU KOJE UNIŠTAVA RUSKE BRODOVE "To je kao zlatarski posao"

Planeta -

Šest morskih dronova, koji su pokrenuti mlaznim skuterima, bilo je dovoljno da se uništi ruski raketni brod uz pomoć navođenih raketa. Kako otkriva ukrajinska tajna jedinica koja stoji iza ovog napada, sve se dogodilo prošle nedelje.

Ukrajinska odbrambena obaveštajna služba saopštila je tada da je ruski ratni brod Ivanovec pretrpeo višestruke udare u trup pre nego što su ga bespilotne letelice potopile u uvali na poluostrvu Krim koji je okupirala Rusija.

Jedan od pilota dronova koji stoje iza napada rekao je za Si-En-En da je u napadu korišćeno deset dronova „Magura“, od kojih je šest pogodilo i na kraju potopilo ruski ratni brod.

Brod navodno vredi između 60 i 70 miliona dolara.

Bespilotne letelice „Magura” su dugačke samo nekoliko metara i pokreću ih džet ski, rekao je pilot, ali imaju veliki domet od oko 800 kilometara (skoro 500 milja), što njegovoj jedinici daje slobodu da lansira svoje bespilotne letelice sa velikih površina za misije protiv ciljeva na Krimu.

Pilot, identifikovan samo pomoću pozivnog znaka „13“, član je specijalne jedinice ukrajinske odbrambene obaveštajne agencije (GUR), koja je povezana sa brojnim napadima na Krim i na samu Rusiju, često koristeći bespilotne letelice za udare daleko izvan raspona konvencionalnog naoružanja ukrajinskog arsenala.

Noćni snimci koje su objavili Ukrajinci pokazuju kako Rusi pucaju na dronove dok su jurili ka brodu, pre nego što su najmanje dve bespilotne letelice udarile u bok broda, onesposobile ga i izazvale ogromne eksplozije.

Snimak uključuje upečatljivu scenu nečega što izgleda kao pramac Ivanoveca koji viri iz vode dok tone na dno jezera Donuzlav.

Si-En-En nije mogao nezavisno da proveri tvrdnju Ukrajine i koji brod je pogođen i kada. Iz Rusije nije bilo zvaničnog komentara o tvrdnjama Ukrajine.

Kijev se sve više okreće bespilotnim letelicama u nizu napada bespilotnim letelicama koje pogađaju strateške ciljeve u Rusiji poslednjih nedelja.

I na bojnom polju, najviši ukrajinski general je pozvao na širu upotrebu bespilotnih letelica, kako da bi se spasili životi ukrajinskih trupa, i da bi se negirala ruska materijalna prednost u oružju i municiji.

„Upravo ovi sistemi bez posade – kao što su bespilotne letelice – zajedno sa drugim vrstama naprednog oružja, predstavljaju najbolji način za Ukrajinu da izbegne da bude uvučena u pozicioni rat, gde mi nemamo prednost“, rekao je ukrajinski glavnokomandujući Oružanih snaga, Valerij Zalužnji.

Od ruskog preuzimanja Krima 2014. i nakon daljih gubitaka nakon ruske invazije 2022. Ukrajina više nema funkcionalnu mornaricu u Crnom moru. Ali potapanje Ivanoveca je još jedna pobeda u kampanji Ukrajine protiv ruske Crnomorske flote.

Uticaj dronova je impresivan, ali to je delikatan posao, rekao je pilot.

- Glavna stvar je da osetite dron. Ako ga malo stisnete, možete izgubiti kontrolu nad dronom. Rekao bih da je to kao zlatarski posao - rekao je za CNN.

Kontrolisani izdaleka preko Starlink veze, dronovi se takođe mogu unapred programirati za duga putovanja preko Crnog mora. Pilot stalno nadgleda prolazak drona, rekao je, a konačni nalet na mete se često kontroliše ručno.

Nosivost drona od 250 kg može se povećati na 300 kg, dodao je on, ali nema potrebe za tim. Čak i protiv nekih od najtežih brodova moskovske crnomorske flote, dronovi su dokazali svoju efikasnost.

Na skoro šest metara dužine, dronovi impozantno izlaze iz vode. Ali kada jednom isplivaju, oni su teška meta za Ruse.

- Prilično ih je teško videti, posebno na otvorenom moru. Ova veličina otežava kontrolu nad njim jer je more uzburkano, ali takođe otežava neprijatelju da nas udari - rekao je on.

Oružje na ruskim ratnim brodovima nije dizajnirano kako bi presrelo bespilotne letelice, što ih je primoralo da koriste topove koji su pogodniji za duele sa drugim brodovima, rekao je pilot.

Kurir.rs/CNN

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track