REPUBLIKANCI ODUSTALI OD BLOKADE: Senat podržao nacrt Zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu od 95 milijardi dolara
Foto: EPA-EFE/SENATE TELEVISION

REPUBLIKANCI ODUSTALI OD BLOKADE: Senat podržao nacrt Zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu od 95 milijardi dolara

Planeta -

Američki Senat podržao je danas nacrt zakona o pomoći Ukrajini i Izraelu od 95 milijardi dolara, uprkos podelama unutar republikanaca o tome da li da se ide napred sa zakonom, preneo je Vašington egzaminer.

Republikanci iz Senata uskratili su u sredu podršku zakonu, zahtevajući niz glasanja o amandmanima pre nego što se dozvoli nastavak debate.

Međutim, zakon je usvojen glasovima 67:32 pošto su neki republikanci odustali od blokade.

Šumer je inicijalno pokušao da predstavi zakon o Ukrajini u sredu, u kojem je uključen kompromis dve stranke o zakonu o granicama u Senatu.

Međutim, većina republikanaca se suprotstavila zakonu, zbog čega je delovalo da je zakon o pomoći Ukrajini i Izraelu osuđen na propast, navodi vašingtonski list.

Prepravljen nacrt, koji takođe uključuje novac za Tajvan i humanitarnu pomoć u Gazi, verovatno neće proći Predstavnički dom u sadašnjem obliku.

Predsednik Doma Majk Džonson, zahtevao je od predsednika SAD Džozefa Bajdena da odredi strategiju izlaska iz rata u Ukrajini pre nego što da zeleno svetlo za dodatnu pomoć.

Egzaminer dodaje da probno glasanje u četvrtak označava veliki korak napred za zakonodavstvo nakon višemesečnog zastoja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track