KREĆE NOVA INVAZIJA: Netanjahu šalje izraelsku vojsku na jug Gaze SLEDI NAPAD NA RAFU
Foto: EPA Atef Safadi, Middle East ImagesABACA Abaca Press Profimedia, AP Ariel Schalit

KREĆE NOVA INVAZIJA: Netanjahu šalje izraelsku vojsku na jug Gaze SLEDI NAPAD NA RAFU

Planeta -

Samo koji sat nakon razgovora Entonija Blinkena i Benjamina Netanjahua u Jerusalemu, Izrael je započeo napad na Rafu, grad u Gazi smešten blizu granice sa Egiptom i prepun palestinskih izbeglica iz razorenih delova te palestinske teritorije.

Odluka Izraela da uprkos javnom američkom protivljenju napadne grad koji se smatra poslednjim kakvim-takvim utočištem palestinskih civila u Gazi, zategnuće odnose između Vašingtona i ultradesničarske izraelske vlade na čelu sa konzervativnim premijerom Netanjahuom.

Rojters je juče javio da se gotovo polovina stanovništva Gaze nalazi u Rafi. Reč je oko 1,5 miliona stanovnika, napisao je BBC, a preživljavaju na humanitarnoj pomoći nakon nekoliko meseci brutalnog rata.

Benjamin Netanijahu
Benjamin Netanijahufoto: AP Abir Sultan

SAD ne podržavaju veliku ofanzivu Izraela na Rafu

Bela kuća ranije je saopštila da neće podržati nikakve izraelske planove za veliku vojnu operaciju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u gradu Rafa, dok je državni sekretar Blinken otvoreno rekao da su SAD zabrinute zbog takvih operacija.

Izraelske snage su danas bombardovale oblasti oko Rafe, u koju se raselio veliki broj Palestinaca sklanjajući se od izraelske ofanzive.

- Svaka veća vojna operacija u Rafi u ovom trenutku, pod ovakvim uslovima, gde se nalazi više od milion, verovatno milion i po Palestinaca, koji traže utočište, bez dileme, bila bi katastrofa, i ne podržavamo to - rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi, preneo je Rojters.

(Kurir.rs/Blic)

Preneo: R.J.

Bonus video:

05:47

NETANJAHUOV MIROVNI PLAN LIČI NA PAVELIĆEV PLAN ZA ISTREBLJENJE SRBA! Eksperti: Izrael sprovodi GENOCID sa JEDNIM CILJEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track