ŠPIJUNIRALI ZA RUSIJU: Neutralisana mreža vojnih kontraobaveštajnih agenata ruske FSB
Foto: Printscreen Služba bezbednosti Ukrajine

ŠPIJUNIRALI ZA RUSIJU: Neutralisana mreža vojnih kontraobaveštajnih agenata ruske FSB

Planeta -

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) saopštila je da je neutralisala mrežu vojnih kontraobaveštajnih agenata Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB), koja uključuje sadašnje i bivše službenike brojnih ukrajinskih specijalnih službi.

Prema saopštenju SBU, privedeno je pet osoba koje su radile za ruske obaveštajne službe.

Među njima su pripadnici Glavne obaveštajne uprave (obaveštajne službe ukrajinske vojske, GUR), Spoljne obaveštajne službe Ukrajine, kao i službenik regionalnog odeljenja SBU.

Zadatak ove mreže agenata navodno je bio da prenosi informacije o ukrajinskim vojnim bazama, pošiljkama oružja sa Zapada i strateškim energetskim objektima Ukrajine, saopštila je SBU.

Zvaničnici za sprovođenje zakona tvrde su da su osumnjičeni imali zajedničkog koordinatora, službenika FSB-a koji sada živi na Krimu. Ruska specijalna služba ih je regrutovala, prema tvrdnjama SBU između ostalog “preteći da će ubiti porodice”, ali su članovi grupe dobijali i novac za obavljene zadatke.

U saopštenju za javnost SBU navodi se kao primer kako je došlo do vrbovanja i saradnje jednog od članova mreže, bivšeg radnika Spoljne obaveštajne službe Ukrajine.

Tako ga je FSB regrutovao pre eskalacije sukoba u februaru 2022. godine, kada je bio na aktivnoj dužnosti. Od tada je prikupljao informacije o lokacijama ukrajinskih vojnih baza, a posle 24. februara 2022. godine i o kanalima za transport stranog naoružanja u Ukrajinu, navodi SBU.

Umešana osoba je takođe dostavila FSB-u tajne informacije o posebnostima rada i bezbednosnih sistema nuklearnih elektrana Rivne i Hmeljnicki.

Sve podatke je dao preko saučesnika koji je otišao u inostranstvo kao dobrovoljac i lično prijavio stanovniku ruske specijalne službe, a osetljive informacije su se prenosile na fleš memoriji preko švercera u pograničnim oblastima Ukrajine, saopštila je SBU.

Prema rečima organa za sprovođenje zakona, drugi njihov GUR agent, a koji je radio za Ruse, odao je u Rusiju lične podatke ukrajinskih branilaca.

Još jedan Ukrajinac, ovog puta kolega službenik SBU, istraživao je za ruske interese geolokaciju utvrđenja i inženjerskih barijera u blizini obale Odeske oblasti.

SBU je obavestila pet članova mreže sumnjivih agenata iz čl. 111 Krivičnog zakonika Ukrajine, što je izdaja. Optuženima preti kazna doživotnog zatvora, naravno ukoliko prethodno Ukrajina uspe da ostane država do kraja njihovih života.

Kurir.rs/oruzjeonline.com

Bonus video:

02:14

ŠPIJUNAŽA JE JEDINA LEGALNA KRAĐA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track