MADURO GOMILA VOJSKU NA GRANICU SA GVAJANOM: Satelitski snimci otkrili velike promene u VOJNOJ BAZI skrivenoj u džungli (FOTO)
Foto: JOHNNY PARRA / AFP / Profimedia

tenzije

MADURO GOMILA VOJSKU NA GRANICU SA GVAJANOM: Satelitski snimci otkrili velike promene u VOJNOJ BAZI skrivenoj u džungli (FOTO)

Planeta -

Satelitski snimci su otkrili da Venecuela gomila vojne snage oko spornog regiona Esekiba koji pripada Gvajani.

Venecuela proširuje vojne baze u blizini granice sa Gvajanom i raspoređuje snage u džungli dok predsednik Nikolas Maduro pojačava pretnje da će pripojiti region naftom bogatog suseda.

Maduro je obećao na pregovorima u decembru da neće preduzimati vojnu akciju protiv suseda, međutim, satelitski snimci koje je u subotu podelio Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) iz Vašingtona ukazuju na gomilanje snaga.

- Istog dana kad se venecuelanski ministar spoljnih poslova sastao sa gvajanskim diplomatama venecuelanska vojska izvela je tenkovske vežbe samo na korak od Gvajane. Sve to nam govori da Maduro vodi dvoličnu politiku - rekao je zamenik direktora CSIS Kristofer Hernandez Roj.

Venecuela je dugo polagala pravo na region Esekibo, koji čini dve trećine Gvajane, ali Maduro je poslednjih meseci pojačao polaganje prava zemlje na spornu teritoriju. Posle višemesečne kampanje Venecuela je u decembru održala referendum nakon koga je Maduro rekao da je narod podržao predlog za anektiranje Esekiba.

Snimci iz vazduha pokazuju da je venecuelanska vojska poslala tenkove i patrolne čamce opremljene raketama na granicu dok su se venecuelanske diplomate sastajale sa gvajanskim kolegama kako bi smirile tenzije.

- Eskalirajuće ponašanje Venecuele stvara mogućnosti za pogrešnu procenu i gubitak kontrole nad događajima na terenu - upozorava CSIS.

Spor se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali Maduro želi da zanemari sud UN i direktno pregovara sa Gvajanom.

Analitičari su videli Madurovo zveckanje sabljom kao sredstvo za jačanje podrške uoči izbora koji se očekuju ove godine, ali su nagovestili da bi to takođe mogao biti i pokušaj pritiska na Gvajanu da podeli prihod od nedavnih otkrića nafte.

Ekonomija Venecuele je devastirana u poslednjoj deceniji uprkos tome što ima neke od najvećih depozita na svetu.

- Sve ovo sugeriše da je Maduro možda prvobitno imao domaće razloge za ono što radi, ali sada je strategija da se Gvajanci nateraju na neku vrstu ustupaka - rekao je Ernandes-Roj.

Brazil je ove nedelje takođe rasporedio više vojnika na granici sa Gvajanom i Venecuelom usred rastućih regionalnih tenzija, a SAD su se složile da ojačaju odbranu Gvajane novim avionima i helikopterima, ali i vojnim bespilotnim letelicama i radarskom tehnologijom.

(Kurir.rs/Guardian/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:51

SA TOM KOLIČINOM NAFTE POSTALA BI NAJVEĆA DRŽAVA NA SVETU PO PROIZVODNJI NAFTE I GASA PO GLAVI STANOVNIKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja