POTRESNO! NJEN VRISAK I POZIV U POMOĆ ČUO JE CEO SVET: Palestinska devojčica (6) pronađena mrtva! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

POTRESNO! NJEN VRISAK I POZIV U POMOĆ ČUO JE CEO SVET: Palestinska devojčica (6) pronađena mrtva! (VIDEO)

Planeta -

Šestogodišnja palestinska devojčica Hind Radžab, čiji vrisak i poziv u pomoć je čuo ceo svet, pronađena je mrtva. Uz nju su pronađena i tela njenih rođaka, kao i bolničara koji su pokušali da je spasu, objavio je BBC.

Hind Radžab je 29. januara bežala iz grada Gaze sa svojom tetkom, tečom i trima rođakama, kada je automobil u kojem su se nalazili naišao na izraelski tenk.

Izraelske snage pucale su po automobilu, a kako se da zaključiti na osnovu audio snimka razgovora devojčice i operatera hitne službe, šestogodišnjakinja je jedina preživela napad. U trenutku poziva navodno se skrivala među telima ubijenih rođaka.

Njen poziv u pomoć prekinut je pucnjima, čuje se na snimku koji je objavio Crveni polumesec.

Medicinski tim palestinskog Crvenog polumeseca uspeo je u subotu da dođe do mesta gde se automobil s devojčicom nalazio, a koje je do tada bilo zatvoreno kao aktivna borbena zona.

Automobil u kojem se porodica nalazila bio je potpuno uništen, a bočna strana probušena metkovima.

Jedan bolničar je rekao novinarima da je devojčica Hind bila među šest tela koja su pronađena u automobilu, a na svima su bile prostrelne rane i povrede nastale granatiranjem.

Nekoliko metara dalje pronađeno je još jedno uništeno vozilo, potpuno izgorelo, s motorom koji je ispao na zemlju. Prema navodima Crvenog meseca, u pitanju je vozilo Hitne pomoći koje je bilo poslato po Hind. Oba člana medicinske ekipe ubijena su u granatiranju ambulantnih kola, saopštio je Crveni polimesec,

Crveni polumesec je optužio izraelske snage za namerno gađanje vozila Hitne pomoći. Iz ove organizacije su reki za BBC da je akcija spasavanja devojčice bila koordinirana sa izraelskom vojskom od koje su dobili „zeleno svetlo“ da krenu i uđu u borbenu zonu kako bi „izvukli“ dete.

Hind Radžab
foto: Printscreen YouTube

„Ekipa je po dolasku potvrdila da mogu da vide automobil u kojem je Hind zarobljena i da mogu da vide nju. Poslednja stvar koju smo čuli je neprekidna pucnjava“, rekao je za BBC portparol Crvenog polumeseca Nibal Farsak.

Snimak devojčicinog razgovora s operaterom Hitne pomoći, koji je u javnost izneo Crveni polumesec, pokrenuo je kampanju kojim se zahteva da se istraži šta se s devojčicom desilo.

Hindina majka je za BBC rekla, pre nego što je telo pronađeno, da očekuje da joj se ćerka vrati „svake sekunde, svakog trenutka“. Sada zahteva odgovornost za ono što se desilo.

BBC je dvaput od izraelske vojske zatražio detalje o vojnoj operaciji koja se tog dana vodila u oblasti u kojoj je Hind ubijena, kao i o nestanku devojčice i ambulantnim kolima koja su krenula po nju, ali je odgovor bio da još sve proveravaju.

Pravila rata predviđaju da medicinsko osoblje ne sme biti meta u konfliktu i mora biti zaštićeno, a da se povređenima mora omogućiti medicinska nega.

Izrael je ranije otpužio Hamas da koristi ambulantna vozila za transport oružja militantima koji se bore protiv izraelskih snaga.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track