"OHRABRIO BIH RUSE DA VAM URADE ŠTA IM PADNE NA PAMET": Tramp kaže da je članicama NATO tražio da plate obaveze ili NEMA ZAŠTITE
Foto: AP/Matt Rourke, EPA/Grigory Sysoev Sputnikkremlin

PREDIZBORNI MITING BIVŠEG AMERIČKOG PREDSEDNIKA

"OHRABRIO BIH RUSE DA VAM URADE ŠTA IM PADNE NA PAMET": Tramp kaže da je članicama NATO tražio da plate obaveze ili NEMA ZAŠTITE

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik, izjavio je da bi ohrabrio Rusiju da "uradi šta god joj padne na pamet" bilo kojoj zemlji članici NATO koja se ne drži smernica Alijanse o ulaganju u odbranu.

CNN prenosi da je Tramp juče na predizbornom mitingu u Konveju u Južnoj Karolini izneo zapanjujuće priznanje da se ne bi držao klauzule o zajedničkoj odbrani članica, koja je suština Severnoatlantskog saveza, ukoliko ponovo bude izabran za predsednika SAD.

- NATO je bio propao kada sam ja došao (na vlast). Rekao sam "Svi moraju da plate". Oni su rekli "Pa, ako ne platimo, da li ćete i dalje da nas štitite?" Ja sam rekao "Apsolutno ne". Nisu mogli da veruju šta sam im odgovorio - kazao je Tramp.

Donald Tramp, Teksas
foto: Youtube/WeTubers/Donald J Trump/Shutterstock

On je rekao da ga je "jedan od predsednika velike zemlje" u jednom trenutku upitao da li bi SAD i dalje branile njegovu zemlju u slučaju kada bi Rusija izvršila invaziju na nju čak i kada ne platili".

- Ne, ne bih vas zaštitio. Zapravo, ja bih ih ohrabrio da vam urade šta god im je volja. Morate da plaćate. Morate da plaćate svoje račune - naveo je Tramp prisećajući se reči koje je uputio tom neimenovanom predsedniku.

Iz Bele kuće je sinoć saopšteno da su ove Trampove izjave "užasavajuće i uvrnute", uz podsećanje na napore koje aktuelni američki predsednik Džo Bajden čini na jačanju NATO.

- Predsednik Bajden je obnovio naša savezništva i učinio nas snažnijim u svetu zato što zna da je dužnost svakog vrhovnog komandanta da osigura bezbednost američkog naroda i da se pridržava vrednosti koje nas ujedinjuju… Ohrabrivanje invazija ubilačkih režima na naše bliske saveznike je užasavajuće i uvrnuto i ono ugrožava američku nacionalnu bezbednost, globalnu stabilnost i našu domaću privredu - naveo je u saopštenju Endrju Bejts, portparol Bele kuće.

Vladimir Putin
foto: Kremlin.ru/mil.ru/Youtube/Make%20It

CNN navodi da se u osnovi Severnoatlantskog saveza nalazi obećanje članica o kolektivnoj odbrani, koje znači da je napad na bilo koju zemlju NATO napad i na sve ostale.

Televizija naklonjena Bajdenovim demokratama podseća da je Tramp, vodeći republikanski kandidat za predsedničku nominaciju, odavno negodovao zbog iznosa koje druge zemlje članice Alijanse daju na odbranu u odnosu na sumu koju izdvajaju SAD.

Navodi se da je on u više navrata pretio da će povući Ameriku iz NATO.

CNN ocenjuje da su Trampovi najnoviji komentari najdirektnija naznaka da on ne namerava da brani NATO saveznike od Rusije u slučaju da ponovo bude izabran za predsednika.

Ova televizija navodi da je Tramp godinama netačno opisivao način na koji funkcioniše finansiranje NATO.

Podseća se da je Alijansa odredila kao zacrtani cilj da svaka članica NATO troši najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu i dodaje da se većina zemalja ne pridržava tog zacrtanog cilja.

Navodi se da, ipak, taj procenat predstavlja samo smernicu i nije deo obavezujućeg ugovora, kao i da se zbog toga ne gomilaju "računi".

CNN navodi da članice NATO, s druge strane, ne izbegavaju da uplate svoj deo obaveza u zajednički budžet Alijanse koji je neophodan za funkcionisanje tog vojnog saveza.

(Kurir.rs/CNN/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:58

AKO TRAMP DOĐE NA VLAST KURTIJU JE ODZVONILO Miletić obrazložio: U obrnutom slučaju, takođe će biti RADIKALNIH promena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track