BAJDEN PREKRSTIO PRSTE ZA SREĆU: Šolc optimista nakon razgovora u Beloj kući dva najveća DOBAVLJAČA ORUŽJA Ukrajini (FOTO)
Foto: AP/Andrew Harnik

nemački kancelar u poseti americi

BAJDEN PREKRSTIO PRSTE ZA SREĆU: Šolc optimista nakon razgovora u Beloj kući dva najveća DOBAVLJAČA ORUŽJA Ukrajini (FOTO)

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc je optimista nakon razgovora s američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Beloj kući, prenosi Dojče vele.

Navodi se da se Šolc nada da će vojna pomoć SAD za Ukrajinu ostati na snazi, uprkos velikom sukobu američkih demokrata i republikanaca.

Kancelar je u Vašingtonu upozorio da bi sposobnost ukrajinskih snaga da brane zemlju bila ugrožena ako ne bude konsenzusa u američkom Kongresu.

Bajden i Šolc su razgovarali u Ovalnoj sobi Bele kuće blizu dva sata, a na fotografiji njihovog susreta vidi se kako predsednik SAD tokom razgovora prekrštava prste kao za sreću.

Nastavak pomoći Ukrajini bi, rekao je Šolc, „bio prava poruka ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je uzaludna njegova nada u smanjenje zapadne vojne pomoći za Ukrajinu“.

Dva najveća dobavljača oružja

SAD i Nemačka su daleko najvažniji dobavljači oružja Ukrajini. Šolc procenjuje vrednost isporučene i obećane vojne opreme od strane Nemačke na više od 30 milijardi evra. SAD navode obim svoje vojne pomoći na 44 milijarde američkih dolara.

Obojica lidera se pak suočavaju s izazovima u održavanju pomoći.

Posebno Bajden, koji mesecima preko Kongresa pokušava dobije milijarde za novu pomoć Kijevu. Republikanci bivšeg predsednika Donalda Trumpa to blokiraju, ali su nedavno nagovestili određenu spremnost za kompromis, barem u Senatu.

Olaf Šolc, Džo Bajden
foto: AP/Andrew Harnik

U četvrtak je novi paket zakona, koji uključuje 60 milijardi dolara za Ukrajinu, prošao prvu formalnu prepreku u Senatu. Trenutno su u toku pregovori, a konačno glasanje u Senatu još nije održano.

Još je neizvesnije da li taj paket može da prođe kroz Predstavnički dom Kongresa. Neuspeh Kongresa da ovo usvoji bio bi „kriminalni nemar“, kaže Bajden.

On je pohvalio doprinos Nemačke međunarodnoj koaliciji za pomoć. „Učinili ste nešto za šta niko nije mislio da može da uspe: udvostručili ste nemačku vojnu pomoć Ukrajini ove godine“, rekao je Bajden nemačkom kancelaru.

Tramp kao da već vlada

Dopisnik nemačkog nedeljnika Cajt iz Vašingtona ocenjuje da je uticaj Trampa toliki, kao da je i on na vlasti u Beloj kući. „Ili preciznije, on uspešno sprečava Bajdena da vlada – deset meseci pred predsedničke izbore, godinu dana pre moguće smene u Beloj kući.“

„Ova godina preti da bude izgubljena godina za američku politiku – i sudbonosna godina za Ukrajinu“, navodi Cajt.

Olaf Šolc, Džo Bajden
foto: EPA/Julia Nikhinson Pool

U tekstu na portalu nedeljnika Frajtag navodi se da bi američki izbori očito mogli da u SAD budu daleko važniji nego stanje u Ukrajini.

U toj situaciji, analizira list, nemačkom kancelaru Šolcu ostaje da i dalje poziva druge evropske zemlje da popune rupu koju će Amerikanci možda ostaviti, ali to ima slabe izglede na uspeh.

Jer, EU je jedva izdvojila ogromnih 50 milijardi za Ukrajinu za naredne godine, a na frontu ne izgleda da je moguć uspeh kakav Zapad želi, piše Frajtag.

„Koliko dugo i u koje svrhe treba onda izdržati kad je ukrajinsko rukovodstvo u eroziji, a realista poput generala Valerija Zalužnog je upravo smenjen“, piše list.

Zaključuje se da tako u Vašingtonu domaćin Bajden i gost Šolc nisu imali jedan drugome da ponude ništa opipljivo.

(Kurir.rs/Deutsche Welle/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track