PUTIN ONE KOJI MU SE DOPADNU OSTAVI DA ČEKAJU DO SAT VREMENA? Tu spadaju papa i Tramp, ali ne i Merkel, Ljudmila i Taker Karlson
Foto: EPA Andreas Gora, EPA Gavriil Grigorov, AP Manuel Balce Ceneta, PhotoXpress / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

BIZNIS INSAJDER O INTERVJUU RUSKOG PREDSEDNIKA AMERIČKOM NOVINARU

PUTIN ONE KOJI MU SE DOPADNU OSTAVI DA ČEKAJU DO SAT VREMENA? Tu spadaju papa i Tramp, ali ne i Merkel, Ljudmila i Taker Karlson

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin demonstrirao je moć nad Takerom Karlsonom uoči intervjua bivšeg voditelja Foks njuza sa šefom Kremlja, ocenjuje Biznis insajder i dodaje da je to bio samo uvod u "gaženje parnim valjkom" tokom tog razgovora.

Navodi se da je Karlson objavio klip u kojem je sumirao utiske nakon intervjua sa predsednikom Rusije.

U tom klipu, objavljenom na Karlsonovom sajtu, američki novinar je naveo da je Putin "kasnio par sati" na intervju koji je trajao ukupno dva sata.

Biznis insajder podseća da Putin redovno ostavlja ljude da ga čekaju, što je, po oceni ovog američkog sajta, taktika pokazivanja dominacije nad ljudima sa kojima se susreće, uključujući i svetske lidere.

Podseća se da je Putin 2018. tokom samita predsednika Rusije i SAD u finskoj prestonici Helsinkiju ostavio tadašnjeg američkog kolegu Donalda Trampa da ga čeka oko sat vremena.

Rojters je objavio da je šef Kremlja takođe kasnio oko 50 minuta na sastanak sa papom Franjom koji je 2015. održan u Vatikanu.

Radio Slobodna Evropa je prenela da je Putin 2014. naterao tadašnju nemačku kancelarku Angelu Merkel da ga na privatnom ručku čeka duže od četiri sata.

Biznis insajder navodi da je Karlson bio poslednja žrtva Putinove igre moći.

Američki novinar je u već pomenutom klipu naveo da je tokom intervjua Putin "krenuo s izuzetno detaljnom istorijom još iz 9. veka i formiranja Rusije iz plemena u narod, kao i ulogom Ukrajine u tome".

Vladimir Putin
foto: EPA Gavriil Grigorov

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) je naveo da je Putin u intervjuu tvrdio da ukrajinska nacija ne postoji i da su Ukrajinci zapravo Rusi kojima su razni politički faktori promenili identitet u nastojanju da potkopaju vlast Rusije nad njenim granicima s evropskim nacijama.

Po mišljenju ISW Putin je "praktično preradio vekove istorije".

- Mislim da je to bilo preopširno - naveo je u klipu Karlson kojem su, kako prenosi Biznis insajder, Putinovi dugi odgovori bili "naporni".

Taker Karlson
Taker Karlsonfoto: EPA Gavriil Grigorov

Džonatan Ejal, stručnjak za Rusiju u britanskom Kraljevskom institutu objedinjenih službi (RUSI), ranije je izjavio za ovaj američki sajt da Putinova strategija teranja ljudi da ga čekaju ukazuje "manje ili više koliko vas on ozbiljno shvata ili koliko mu se dopadate".

Papa Franja
foto: EPA Andreas Gora

Nakon što je Tramp proveo sat vremena čekajući ruskog predsednika Ejal je ocenio da je čekanje od svega sat vremena bio znak Putinovog odobravanja.

- Mislim da je to bio posredni kompliment - naveo je tada Ejal.

Donald Tramp
foto: AP Manuel Balce Ceneta

Britanski list Gardijan je citirao Putinovu bivšu suprugu Ljudmilu koja je ispričala kako ju je njegovo kašnjenje na njihove prve sastanke dovodilo do suza.

Angela Merkel
foto: EPA Andreas Gora

Ona je govorila da "nikada nije kasnila" na sastanke, dok je Putin "uvek kasnio".

Ljudmila Putina
Ljudmila Putinafoto: PhotoXpress / Zuma Press / Profimedia

- Bilo je normalno da kasni sat i po vremena. Sećam se da sam stajala i osvrtala se u metrou. Prvih 15 minuta kašnjenja je u redu, pola sata takođe. Ali kada prođe sat vremena, a on se i dalje ne pojavljuje, počnete da plačete - pričala je Ljudmila.

(Kurir.rs/Business Insider/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

09:44

TAKER IZVRŠIO KARIJERNO SAMOUBISTVO! Obradović tvrdi da postoje 2 cilja intervjua: PUTIN JE SVE ISPLANIRAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja