DMITRIJ PESKOV OCENIO KAKO ĆE ZAPAD RAZUMETI ISTORIJSKI DEO PUTINOVOG INTERVJUA: Potparol Kremlja otkrio šta je POSEBNO zanimljivo
Foto: EPA SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

DMITRIJ PESKOV OCENIO KAKO ĆE ZAPAD RAZUMETI ISTORIJSKI DEO PUTINOVOG INTERVJUA: Potparol Kremlja otkrio šta je POSEBNO zanimljivo

Planeta -

Američka publika će najverovatnije imati poteškoća da prihvati istorijski deo intervjua predsednika Vladimira Putina sa Takerom Karlsonom, ali će stručnjaci biti zainteresovani za njega, rekao je u razgovoru sekretar za štampu šefa države Dmitrij Peskov.

"Da, ovaj istorijski deo će verovatno biti veoma teško percipiran na Zapadu, među zapadnim gledaocima i čitaocima. Ali postoji ogroman broj stručnjaka za našu zemlju, postoji ogroman broj istoričara, i istoričara u istočnoj Evropi, koji takođe će biti veoma zainteresovani, sigurno. Dakle, ovaj istorijski deo će imati svoju publiku", rekao je Peskov.

Dmitrij Peskov
foto: AP/Alexander Zemlianichenko

On je naglasio da se Putin oslanja na duboko poznavanje istorije, njegov istorijski pogled na svet nije emocionalne prirode, već se zasniva na specifičnom poznavanju primarnih izvora.

"I upravo te primarne izvore je izabrao da bi argumentovao šta će da iznese o Ukrajini", rekao je sekretar za štampu i dodao da je fascikla sa kopijama pisama Bogdana Hmeljnickog Moskvi pripremljena za Karlsona upravo na inicijativu predsednika.

Peskov je primetio da se SAD tradicionalno malo interesuju za inostranstvo i malo znaju o tome.

"I zato je bilo veoma važno preneti Putinovu ideologiju običnim Amerikancima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Karlson, koji je ogledalo američkog društva, iskreno je pokušao da to odgonetne i dao je svojim slušaocima priliku da nastave sa ovim pokušajima.

Peskov je skrenuo pažnju na optužbe na račun Karlsona da nije postavljao preteška pitanja.

Taker Karlson, Vladimir Putin
foto: EPA/Gavriil Grigorovsputnikkremlin

"Reći ću da je zapadna publika verovatno imala sreće što Karlson nije previše zaoštravao stvari. Jer da je bilo vrlo oštrih formulacija, bilo bi vrlo oštrih replika na njih, možda se mnogima to ne bi dopalo", zaključio je Peskov.

U noći 9. februara američki novinar Taker Karlson je na svom sajtu i raznim platformama postavio dvočasovni intervju sa ruskim liderom. Za manje od 24 sata dobio je 150 miliona pregleda na društvenoj mreži X, a više od osam miliona na Jutjubu. Intervju je objavio i sajt Kremlja.

(Kurir.rs/RIA/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track