UKRAJINA OSTAJE BEZ MUNICIJE: Teška situacija, zalihe skoro potrošene, više neće moći da odbijaju napade PUCA CELA LINIJA FRONTA?
Foto: AP, Shutterstock

problem

UKRAJINA OSTAJE BEZ MUNICIJE: Teška situacija, zalihe skoro potrošene, više neće moći da odbijaju napade PUCA CELA LINIJA FRONTA?

Planeta -

Ukrajina će potrošiti svoje zalihe raketa za PVO sisteme najkasnije do marta ako u bliskoj budućnosti ne stigne municija sa Zapada!

Informaciju je objavio Njujork tajms pozivajući se na procenu američkih zvaničnika.

Zapadni zvaničnici i vojni eksperti upozoravaju da bi bez američke pomoći Ukrajina mogla da doživi takozvani kaskadni kolaps duž linije fronta tokom narednih meseci. Napominju da je bez spoljne podrške teško zamisliti kako će Ukrajina moći da zadrži sadašnju poziciju na bojnom polju.

Sagovornici Njujork tajmsa smatraju da će do marta Ukrajini biti teško da izvede lokalne kontranapade, a do početka leta ukrajinske oružane snage mogu naići na poteškoće u odbijanju neprijateljskih napada. Izvori lista upozoravaju da se najveći nedostatak municije uveliko oseća u oblasti opkoljene Avdijivke.

- Ukrajinske oružane snage svakodnevno koriste samo trećinu potrebnog broja artiljerijskih granata da bi zadržale svoje pozicije - prenosi Fajnenšel tajms.

Većina američkih isporuka je praktično obustavljena dok širenje proizvodnje oružja u Evropskoj uniji ne ide dovoljno brzo.

Dodela vojne pomoći Ukrajini ostaje predmet neslaganja u američkom Кongresu. Nacrt paketa vojne pomoći vredan oko 60 milijardi dolara, podsetimo, uspeo je prošle nedelje da prođe preliminarno odobrenje senatora, međutim, sada o tome treba da se glasa u Senatu i Predstavničkom domu.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:50

UKRAJINCI IZ NAPADA PRELAZE U ODBRANU! Vojni eksperti: Zahtevaju mobilizaciju ljudi od 17 do 70 godina, pozivaju i DEVOJKE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track