ŽENA PREMINULA NAKON ŠTO JOJ JE HIRURŠKI ROBOT SPRŽIO ORGAN: Mašina bila pokvarena, doktori ništa nisu primetili, neviđen užas
Foto: Heiko Rebsch / AFP / Profimedia

tužba

ŽENA PREMINULA NAKON ŠTO JOJ JE HIRURŠKI ROBOT SPRŽIO ORGAN: Mašina bila pokvarena, doktori ništa nisu primetili, neviđen užas

Planeta -

Žena je preminula nakon što joj je hirurški robot navodno naneo fatalne povrede tokom operacije.

Sandra Sulcer (78) iz Boka Ratona u Кaliforniji preminula je 2022. godine nakon operacije raka debelog creva pomoću robota Da Vinči godinu dana ranije.

Uređaj sa četiri ruke aktivira lekar preko kamere dok hirurg koristi džojstik i nožne pedale da kontroliše ruke robota sa konzole.

Sandrin suprug, koji je podneo tužbu, tvrdi da je do incidenta došlo kad su robotske ruke presecale telesno tkivo žene. Navodi da je električni luk iz ruke mašine spalio unutrašnje organe njegove supruge bez znanja hirurškog tima.

To navodno nije prvi slučaj da su Da Vinčijevi roboti naneli povrede pacijentima. U tužbi se navodi da je Intuitive Surgical Inc, kompanija koja je kreirala gadžet, primila "hiljade izveštaja" o povredama i kvarovima.

Sulcer je otišla pod nož 2021. godine u regionalnoj bolnici da bi lečila svoj rak debelog creva. Operativni lekari su koristili samostojeći uređaj sa četiri ruke. Hirurg stavlja prste u male petlje na konzoli da kontroliše tri ruke dok četvrta drži kameru.

Svaka ruka je opremljena hirurškim instrumentima koji joj omogućavaju da napravi precizne rezove veličine novčića. Precizni pokreti navodno uzrokuju manje oštećenja na mestu operacije i manji gubitak krvi u poređenju sa otvorenom operacijom koja uključuje širi rez.

Ruke robota su takođe umotane u male gumene "rukave" kako bi bio sprečen prodor struje u delove tela, međutim, kako se navodi u tužbi, imali su pukotine na sebi.

Sulcer je tokom operacije zadobila rupu u tankom crevu kao rezultat ove greške. Opekotina je izazvana električnim lukom i prošla je neprimećeno jer je bila izvan vidnog polja lekara.

Rupa u tankom crevu može da oslobodi digestivne enzime i žuč što može izazvati infekciju i dovesti do septičkog šoka kod pacijenta.

- Da je ISI bezbedno dizajnirao svoj proizvod tako da zalutala električna energija ne može da spali unutrašnjost pacijenata bez znanja ili kontrole hirurga koji operišu, povreda tankog creva gospođe Sulcer se ne bi dogodila, a ne bi ni umrla - navodi se u tužbi i dodaje da kompanija nije uspela da dovoljno obuči lekare o tome kako da pravilno koriste robota čime je povećan rizik od moguće smrtonosne hirurške greške.

Uprava za hranu i lekove (FDA) primila je nekoliko izveštaja o problemima i kvarovima u vezi sa mašinom vrednom nekoliko miliona. Mnogi izveštaji sugerišu da su najopasnije povrede nastale od opekotina unutrašnjih organa izazvanih pražnjenjem struje.

Da Vinči roboti su navodno korišćeni u više od 12 miliona tretmana sa izuzetnim uspehom.

NBC navodi da je FDA registrovala 20.000 nesrećnih slučajeva povezanih sa Da Vinči i robotima, više od 2.000 incidenata uključivalo je povrede, a 274 slučaja su rezultirala smrću. Zabeleženo je i 17.000 kvarova uređaja sa incidentima koji se protežu od malih grešaka do ozbiljnih problema kao što su robotske ruke koje skreću sa kursa.

(Kurir.rs/Sun/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

02:48

ROBOT HAL POMAŽE LJUDIMA KOJI SU OSTALI NEPOKRETNI: Osim u Srbiji koristi se još samo u ČETIRI zemlje na svetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track