ZAHUKTAVA SE I U INDIJI Policija postavlja barikade, obustavljeni internet servisi, a hiljade farmera MARŠIRA KA GLAVNOM GRADU
Foto: Vinay GUPTA / AFP / Profimedia

NAPETO

ZAHUKTAVA SE I U INDIJI Policija postavlja barikade, obustavljeni internet servisi, a hiljade farmera MARŠIRA KA GLAVNOM GRADU

Planeta -

Indijske vlasti su u utorak rasporedile snažno obezbeđenje kako bi zaustavile hiljade protestujućih farmera koji su marširali ka Nju Delhiju da obnove svoje zahteve za garantovane cene useva u ponovljenim protestima 2021. kada su kampovali na periferiji prestonice više od godinu dana.

Policija je zapečatila više ulaznih tačaka u Nju Delhi postavljanjem barijera od bodljikave žice, šiljaka i cementnih blokova. Zabranjena su velika okupljanja u prestonici, a obustavljeni su internet servisi u nekim okruzima susedne države Harijana.

Obnovljeni protesti dolaze više od dve godine nakon što je premijer Narendra Modi povukao kontroverzne zakone o poljoprivredi koji su pokrenuli proteste u kojima je desetine hiljada farmera žurilo van prestonice kroz oštru zimu i razorni talas COVID-19.

Nju Delhi, farmeri, protest
foto: Sajjad HUSSAIN / AFP / Profimedia

Poljoprivrednici, koji su započeli svoj marš iz država severne Harijane i Pendžaba, traže zagarantovanu minimalnu cenu podrške za sve poljoprivredne proizvode.

Vlada štiti poljoprivredne proizvođače od bilo kakvog naglog pada cena poljoprivrednih proizvoda tako što na početku setvene sezone objavljuje minimalnu otkupnu cenu pojedinih esencijalnih useva, uzimajući u obzir troškove proizvodnje.

Poljoprivrednici takođe vrše pritisak na vladu da ispuni svoje obećanje da će udvostručiti njihov prihod.

Modijeva vlada je smatrala da je povlačenje zakona o poljoprivredi u novembru 2021. veliko povlačenje . Vlada je u to vreme rekla da će osnovati panel farmera i vladinih zvaničnika kako bi pronašli načine da osiguraju cene podrške za sve poljoprivredne proizvode. Višestruki sastanci od tada nisu postigli nikakav napredak.

Nju Delhi, farmeri, protest
foto: Hindustan Times / imago stock&people / Profimedia

Marš dolazi samo nekoliko meseci pre nacionalnih izbora u Indiji, na kojima se očekuje da Modi osvoji treći mandat.

„Ne želimo da razbijamo nikakve barikade. Želimo da se naša pitanja rešavaju kroz dijalog. Ali ako oni (vlast) ne urade ništa, šta ćemo onda mi? To je naša prinuda“, rekao je novinarima u utorak Sarvan Sing Pandher, vođa jedne od grupa poljoprivrednika.

(Kurir.rs/ ApNews.com/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:50

NEVIĐEN PROTEST POLJOPRIVREDNIKA U NEMAČKOJ! Šokantna izjava predsednika IFO instituta: Oni su veoma uticajna i jaka grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track