DA LI SU RUSI GAJILI ZMIJU U NEDRIMA? Nakon nestanka desetine aviona, "Rosavijacija" optužena za slanje letelica NEPRIJATELJIMA
Foto: Foto: printscreen Youtube / Daniel Qihuai Ng

ŠOK

DA LI SU RUSI GAJILI ZMIJU U NEDRIMA? Nakon nestanka desetine aviona, "Rosavijacija" optužena za slanje letelica NEPRIJATELJIMA

Planeta -

Ruske vlasti istražuju misteriozni nestanak više desetina aviona, od kojih su neki završili u rukama ukrajinskih snaga koje se bore protiv moskovskih trupa, navode ruski mediji.

Ruska služba bezbednosti (FSB) ispituje navode da je moskovska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj “Rosavijacija” slala ruske civilne avione i helikoptere u “neprijateljske zemlje”, objavile su ruske novine “Izvestija”, koje podržava aktuelna vlast.

"Savezna služba bezbednosti pokrenula je dva krivična postupka zbog nemara i zloupotrebe ovlašćenja protiv nekoliko zaposlenih u Saveznoj agenciji za vazdušni saobraćaj", navodi “Izvestija”.

Oni su “osumnjičeni za nezakonito uklanjanje 59 aviona i helikoptera iz ruske jurisdikcije”.

Određeni broj nestalih aviona koristila je Ukrajina u vojnim operacijama protiv Rusije, navodi “Izvestija” pozivajući se na dva anonimna izvora ruskih policijskih snaga i neimenovani izvor u moskovskom ministarstvu saobraćaja:

"Ukrajina je upotrebila nekoliko helikoptera Mi-8, kao i višenamenski strateški vazdušni transporter Il-76 protiv moskovskih snaga u Ukrajini."

“Njuzvik” je kontaktirao rusku Federalnu agenciju za vazdušni saobraćaj, ministarstvo saobraćaja i ukrajinsku vojsku za komentar, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da odgovoriti na pitanja o istrazi FSB-a.

Ministarstvo saobraćaja izvršilo je reviziju evidencije “Rosavijacije” o civilnim avionima u julu 2023. godine, a nedosldnosti su dovele do krivičnih istraga, izvestila je “Izvestija”.

"Zaposleni Savezne agencije za vazdušni saobraćaj “uklonili” su avione iz registra civilne imovine bez kompletnih setova dokumenata, pružili su kontradiktorne i nepouzdane informacije o lokaciji aviona izvan Rusije", tvrde ruski mediji.

(Kurir.rs/Blic.rs/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:55

DŽOJSTIK RAT JE POSTAO PRIMARAN U CELOM SVETU Počelo je napadom NATO na SRJ, a sad glavnu reč vode DRONOVI I BESPILOTNE LETELICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track