AVDIJIVKA PRESEČENA NA 2 DELA: Drama sve veća, vode se krvave borbe, garnizon na jugu grada ostavljen Rusima na MILOST I NEMILOST
Foto: AP Evgeniy Maloletka, screenshot

novi detalji

AVDIJIVKA PRESEČENA NA 2 DELA: Drama sve veća, vode se krvave borbe, garnizon na jugu grada ostavljen Rusima na MILOST I NEMILOST

Planeta -

Situacija u Avdijivki iz sata u sat postaje sve kritičnija za Oružane snage Ukrajine!

Ukrajinski vojni Telegram kanal DeepState navodi da su ruske snage presekle glavni put koji povezuje južni deo grada sa koksarom i vodi dalje ka naseljima zapadu. Taj zaključak se nameće na osnovu ažurirane mape Avdijivke.

Avdijivka, Ukrajina, Avdejevka
foto: screenshot

- Došlo je vreme da pretrpimo gubitke i oslobodimo put ili da napustimo zonu borbenih dejstava - komentariše situaciju drugi vojni Telegram kanal Ukraine Control Map.

Avdijivka, Ukrajina, Avdejevka
foto: screenshot

Industrijska avenija, koju su Rusi uspeli da preseku, podsetimo, glavna je arterija kojom se snabdeva garnizon Oružanih snaga Ukrajine u južnom delu grada. Put vodi do strateški važne koksare na severu grada, a odatle do Lastočkina i Orlovke.

Ukrajina sada ima na raspolaganju samo manje pogodne i stabilne puteve za snabdevanje duž polja zapadno od Avdijivke. Ruske trupe, sudeći prema mapi kanala DeepState, nalaze se otprilike na dva kilometra i od jednog od tih poslednjih puteva koji se može služiti za snabdevanje ukrajinskog garnizona.

Ruski vojni kanali na Telegramu navode da presecanje Industrijske avenije još ne znači opkoljavanje, a kamoli poraz ukrajinskog garnizona, ali da će značajno otežati logistiku između podeljenih jedinica Oružanih snaga Ukrajine i time dodatno pogoršati kritičnu situaciju za Kijev.

Ukrajina inače prema nezvaničnim podacima ima oko 10.000 vojnika u gradu dok su ruske snage četiri puta brojnije i daleko bolje naoružane.

Kruže i novi snimci bitke za Avdijivku na Telegramu. Na jednom snimku vidi se kako dronovi krče put ruskoj pešadiji bacajući bombe na položaje pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Kanal DeepState je potvrdio i napredak ruskih snaga kod Časiv Jara

- Ruske trupe između Bogdanovke i Ivanovskog napreduju do dominantnih visina i grebena iza kojeg se nalazi Časov Jar. Jedan od razloga za taj uspeh je masovna upotreba dronova kojima uništavaju naše položaje i nanose velike gubitke u ranjenima i nažalost mrtvima. Čim se borbeni potencijal odbrane svede na minimum napadaju jurišne grupe padobranaca - piše DeepState i dodaje da se očekuju ruski bočni napadi sa severa i juga.

Avdijivka bi prema navodima analitičara Bilda Julijana Repkea, podsetimo, mogla pasti u narednim danima ili za najviše nedelju dana.

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track