POBEDA HUTA: Prošle nedelje nije prošao nijedan brod povezan sa Izraelom
Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia

POBEDA HUTA: Prošle nedelje nije prošao nijedan brod povezan sa Izraelom

Planeta -

Lider jemenskih Huta izjavio je danas da tokom prošle nedelje Adenskim zalivom nije prošao nijedan brod povezan sa Izraelom jer je ta šiitska, pobunjenička grupa "tokom prošle nedelje bila u stanju da spreči njihov prolazak".

Amerikanci i Britanci nisu uspeli da obezbede prolaz nijednog broda koji ide u Izrael. Nisu bili u stanju da ih zaštite. Oni više ne mogu da zaštite čak ni američke i britanske brodove i to je prava, velika pobeda za nas - izjavio je Abdul Malik al-Huti tokom televizijskog obraćanja, prenosi Rojters.

Snage Huta koji kontrolišu najnaseljenije regione Jemena, od sredine novembra više puta su raketirale strane komercijalne brodove povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama, Velikom Britanijom ili Izraelom.

- Izraelska, američka i britanska agenda nastoji da zatvori palestinsko pitanje - rekao je Al Huti i istakao da su operacije Huta u Crvenom moru bile čin solidarnosti sa narodom u Pojasu Gaze, legitimni pokušaj da im se pruže pomoć i podrška i prekine opsada koja im je nametnuta.

Zbog napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru američka i britanska ratna avijacija sprovode uzvratne udare širom Jemena.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track