ŠEF HAMASA SA PORODICOM U BEGU Izraelci objavili neverovatan snimak iz tunela, a onda poslali JASNU PORUKU (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

POJAS GAZE

ŠEF HAMASA SA PORODICOM U BEGU Izraelci objavili neverovatan snimak iz tunela, a onda poslali JASNU PORUKU (VIDEO)

Planeta -

Izraelska vojska objavila je snimak na kojem se navodno vidi lider Hamasa Jahja Sinvar unutar tunela ispod grada Kan Junisa na jugu Gaze. Na snimku su i njegova supruga, deca i brat Ibrahim.

Izrael je javno optužio Sinvara da je glavni organizator terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Objavljujući snimak na svojoj redovnoj konferenciji za novinare, portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari rekao je da je video snimila Hamasova nadzorna kamera 10. oktobra i da ga je ID nedavno primila.

Tako je sa porodicom pobegao pod zemlju u jedan od sigurnih smeštajnih kompleksa koje je ranije izgradio“, istakla je Hagari. On je dodao da je snimak "rezultat lova" na Sinvara i da "lov neće prestati dok ne bude uhvaćen, živ ili mrtav".

Više puta pokušali da ga nađu

Izraelska vojska proglasila je Sinvara "hodećim mrtvacem", više puta prozvanog Kasapin Kan Junisa, zbog njegove navodne uloge u planiranju napada 7. oktobra. U decembru, izraelske snage su opkolile njegovu kuću, ali ga nisu pronašle.

Već tada se govorilo da se verovatno krio pod zemljom. Savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekao je potom da je "samo pitanje vremena kada će biti uhvaćen". Međutim, Sinvar je i dalje u bekstvu, uprkos intenzivnom izraelskom napadu na Kan Iounis, njegov rodni grad.

Izraelci su objavili i još jedan snimak za koji kažu da prikazuje njihove snage u delu tunela Hamasa gde se veruje da se Sinvar krio. Na snimku, vojnik čije je lice zamagljeno kaže da se nalaze u Sinvarovom "glavnom skrovištu" i tvrdi da je vođa Hamasa bio tamo "nedavno"

Okupio je vojno krilo Hamasa

Na snimku se takođe vidi kupatilo, kuhinja i spavaće sobe, a vojnik kaže da su pronašli "milione šekela i dolara u sefu". "Pobegli su kada su čuli da im se približava ID. Znali su da dolazimo, pa su pobegli", dodaje vojnik.

Inače, Sinvar je bio odgovoran za okupljanje vojnog krila Hamasa pre uspostavljanja važnih novih veza sa regionalnim arapskim silama kao civilni i politički vođa grupe. On je 2017. godine izabran u glavno telo za donošenje odluka Hamasa, Politbiro, kao politički lider ogranka Hamasa u Gazi, piše CNN.

Od tada je postao de fakto lider Politbiroa, prema istraživanju Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR). Od 2015. godine proglašen je globalnim teroristom od strane američkog Stejt departmenta, a nedavno su ga sankcionisale Velika Britanija i Francuska.

(Kurir.rs/ Index.rs/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:59

HAMAS NE MARI ZA CIVILE, ISKORIŠĆAVA USTANOVE Sagovornici Usijanja analiziraju: Postoje dve teze koje su koren ovog sukoba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track