AVDIJEVKA PRED PADOM? Oglasio se potparol ukrajinskih oružanih snaga: "Najvažnije je spasiti vojnike"
Foto: Printscreen YouTube

AVDIJEVKA PRED PADOM? Oglasio se potparol ukrajinskih oružanih snaga: "Najvažnije je spasiti vojnike"

Planeta -

U Avdijivki niko neće braniti gomile ruševina i spaljenog gvožđa, rekao je Dmitro Likhovij, potparol ukrajinskih oružanih snaga u regionu Tauri. Prema njegovim rečima, prioritet vojnog zapovedništva je očuvanje života branilaca tog razorenog grada na istoku Ukrajine.

Podsetimo, ruske snage već mesecima pokušavaju da osvoje Avdijivku, strateški važan grad na istoku Ukrajine. U poslednje vreme su Rusi dosta napredovali pa su presekli nekoliko važnih pomoćnih ruta. Očekuje se da je pad Avdijivke pitanje dana, a ako i kad se to dogodi, biće to prvi ukrajinski grad kojeg su Rusi osvojili u poslednjih osam meseci, kad su osvojili isto tako razoreni Bahmut.

"Najvažnije je spasiti živote vojnika"

"U trenucima u kojima situacija na bojištu postaje izuzetno teška, najvažnije je spasiti živote vojnika i izvesti ih na drugo bojište. Moramo biti fleksibilni i manevrisati kako bi sačuvali vojnike za dalje borbene operacije, za oslobođenje ukrajinske teritorije", rekao je danas Likhovij, a prenose ukrajinski mediji. Njegove reči se na proukrajinskim Telegram kanalima tumače kao najava povlačenja ukrajinskih snaga iz Avdijivke.

Potparol je rekao da uništenje Avdijivke i okolnih naselja pokazuju u šta se mogu pretvoriti druga ukrajinska sela i gradovi ako se linija bojišta pomaknu prema zapadu zemlje.

Potparol je utvrdio da je zapovedništvo vojske pripremilo rezervne pomoćne rute u slučaju da ruske snage preseku glavni logistički pravac u gradu. No, značajno je dodao da Oružane snage iz bezbednosnih razloga ne komentarišu situaciju u Avdijivki u realnom vremenu, što znači da je taj pravac možda već presečen, o čemu se već šire neslužbene informacije na proukrajinskim Telegram kanalima.

Juče govorili o pojačanjima

Ranije je potparol 110. zasebne mehanizovane brigade Ivan Sekač rekao da su neke stanice te brigade po prvi put u dve godine izvedene iz grada na odmor i rotaciju, dodavši da su u grad su stigla pojačanja.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track