OVAKO IZGLEDA AVDIJEVKA, PAKAO NA ZEMLJI! Oko ukrajinskog vojnika samo leševi i pustoš: "Neprijatelj ima puno svega a mi ništa"
Foto: Printscreen/X

OVAKO IZGLEDA AVDIJEVKA, PAKAO NA ZEMLJI! Oko ukrajinskog vojnika samo leševi i pustoš: "Neprijatelj ima puno svega a mi ništa"

Planeta -

Bitka za Avdijevku, kako je ocenio Financial Times, ultimativni je test novog ukrajinskog vrhovnog zapovednika, generala Oleksandra Sirskog, koji za cilj ima da odbrani ovaj ključni grad koji se naziva "ulazom" u obližnji grad Donjeck, koji je pod ruskom okupacijom, i stoga kontrola nad njim otvara mogućnost potpune kontrole cele regije Donbasa, odnosno Donjecka i Luganska.

Zato Rusi tamo i dovlače velike snage u ljudstvu i opremi, masovno ih gube i istovremeno nadomešćuju novima. I dok Sirski takođe pojačava i osvežava snage kod Avdijevke, ukrajinski borci strahuju od gubitaka jer vojna pomoć sa Zapada presušuje.

"Teško je. Neprijatelj ima puno svega, svake vrste opreme, a mi nemamo gotovo ništa", rekao je za BBC 24-godišnji Andrij, koji se nakon ranjavanja leči u kamufliranoj kolibi koja služi kao bolnica kod Avdijevke. I to je, čini se, trenutna ukrajinska realnost u Avdijevki.

Kijev sada užurbano šalje pojačanja u ovaj gotovo potpuno razrušeni grad-tvrđavu, kako prikazuje šokantni snimak koji se širi internetom, veoma uznemirujućeg sadržaja te vas upozoravamo da ga nije pogodan za osetljive osobe.

Istovremeno, ukrajinski zapovednici i posmatrači upozoravaju na pogoršanje situacije na bojnom polju oko tog mesta na prvoj liniji rata. Ruske snage već nekoliko meseci sprovode ofanzivu na grad, nastojeći da ga okruže i osvoje, uprkos navodno velikim gubicima u ljudstvu i opremi u napadima.

Avdijevka se nalazi na visini u Donjeckoj oblasti, na periferiji grada Donjecka koji je od 2014. u središtu napora Kremlja da raskomada Ukrajinu. Grad je sravnjen sa zemljom u ruskoj ofanzivi, a snage Kremlja ostvaruju spore i skupe uspehe, upravo kako su to činile prošle godine u bici za Bahmut.

Takođe, isto kao u slučaju Bahmuta, grada koji je bio od male ili barem ograničene strateške važnosti, Kijev je odlučio da brani Avdijevku i nanese što je više moguće štete ruskim snagama koje napreduju.

"Glavni cilj je da natera Rusiju da plati što je više moguće za zauzimanje ove lokacije", kaže za Newsweek Ivan Stupak, bivši komandir Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), a sada savetnik odbora za nacionalnu sigurnost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinskog parlamenta.

"Ali, istovremeno, imamo i vrlo teške gubitke naših vojnika", dodao je.

Ukrajina, Avdejevka
foto: Printscreen/X

Andrij Kramarov, vojni stručnjak i bivši komandant u ukrajinskim oružanim snagama, kaže, ipak, kako je ukrajinska strategija kod Avdijevke ta da ruski gubici budu puno veći od ukrajinskih.

"Ako se naši gubici izjednače, došlo bi do situacije da se moramo povući iz Avdijevke".

Ove sedmice su se pojavili najnoviji izveštaji o ukrajinskim pojačanjima koja su hitno upućena na stratešku isturenu tačku kod grada, koja pruža širok pogled na okolinu i mogućnost gađanja neprijateljskih meta na bojnom polju.

"Nemamo dovoljno sposobnosti da držimo grad, ali pojačanja dolaze i računamo na prijateljske jedinice", rekao je Ivan Sjekač ispred 110. brigade, čete koja se bori u Avdijevki gotovo dve godine, od početka ruske invazije.

Sumorna slika

Vojne formacije ukopane u Avdijevki gotovo dve godine "ekstremno su iscrpljene", kaže Stupak.

"Potreban im je odmor."

Nove čete, kako je pisao Forbs, možda uključuju 3. jurišnu brigadu i mogle bi olakšati napetost među tamošnjim ljudstvom.

Ukrajina, Avdejevka
foto: Printscreen/X

Ali, celokupna slika kada je taj razoreni grad u pitanju svejedno je sumorna. Izveštaj američkog think-tanka Institut za proučavanje rata (ISW) u utorak naveče zabeležio je objave ruskih proratnih vojnih blogera u kojima se ukazuje na napredovanje ruskih snaga u severnoj, južnoj i središnjoj Avdijevki u nedavnim borbama.

"Mogli bismo izgubiti grad ovog meseca", ističe Stupak, upozorivši kako je moguće da će doći do ukrajinskog povlačenja poput onog u bitkama za Bahmut i Marinjku.

"Situacija je kritična jer su gotovo opkolili naše snage. Vrlo je loša i vrlo je slična Bahmutu".

Kramarov, ipak, navodi da je borba teška, ali smatra da nije izgubljena.

"Zbog manjka topništva, nažalost ne možemo držati položaje", rekao je on, ističući da su smrtonosne FPV bespilotne letelice bile ključne za branitelje koji vape za municijom.

Ukrajina, Avdejevka
foto: Printscreen/X

"U vojnom kontekstu, ne možete parirati bez snažnog topničkog štita, ne možete držati položaje, pogotovo sada kada su Rusi u Avdijevki", dodao je Kramarov.

Nedavno rusko napredovanje ostvarilo je "dva proboja" u ukrajinskim linijama na severoistoku i jugoistoku grada, dodao je.

"Situacija je teška, da, ali mi se bavimo odbranom. Nismo izgubili Avdijevku, ne odlazimo sada iz Avdijevke. Trenutak kada treba napustiti grad biće onaj kada više nećemo moći izdržati... Situacija nije katastrofalna, za sada je vrlo, vrlo teško bojno polje", smatra on.

Ukrajina, Avdejevka
foto: Printscreen/X

Avdijevka je i politička bitka

Novi ukrajinski vrhovni zapovednik, koji je na toj funkciji prošle nedelje zamenio i među vojnicima i među građanima popularnog generala Valerija Zalužnog, izrazio je zabrinutost.

"Neprijatelj je sada u ofanzivi praktično duž celog bojnog polja", rekao je Sirski za nemačku televiziju ZDF u intervjuu snimljenom nedugo pre njegovog unapređenja.

"Prešli smo s ofanzivnih akcija na sprovođenje odbrambene operacije".

Sirski je u sredu posetio Avdijevku i područje Kupjanska na prvoj crti zajedno s ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

"Operativno okruženje je izuzetno složeno i stresno", napisao je on na Telegramu.

Avdijevka je istovremeno i intenzivna politička bitka za obe strane. Ruski predsednik Vladimir Putin želi napokon da ostvari retku pobedu na bojnom polju uoči predsedničkih izbora u martu.

"Moraju pre dana izbora pokazati da je ruska vojska moćna", kaže Stupak.

S druge strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u međuvremenu treba da pokaže svom narodu i svojim zapadnim partnerima da Ukrajina još može da vodi teške bitke i nanese velike gubitke Rusiji. Ratni napori Kijeva su prilično poljuljani nakon dve godine, a dalji porazi potkopali bi očajničke apele Zelenskog zapadnim saveznicima za više vojne pomoći.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

03:38

UKRAJINA JE RAZBIJENA! General: Da imaju samo 10 odsto od svojih sadašnjih gubitaka BILO BI STRAVIČNO! Prognozirao kraj rata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja