OVO JE OZLOGLAŠENI KAZAMAT U KOME JE PREMINUO NAVALJNI: Kolonija podignuta usred VEČITOG LEDA na severu Rusije BEKSTVO NIJE MOGUĆE
Foto: Printscreen/Youtube, Alexei Navalny / WillWest News / Profimedia

jezivo

OVO JE OZLOGLAŠENI KAZAMAT U KOME JE PREMINUO NAVALJNI: Kolonija podignuta usred VEČITOG LEDA na severu Rusije BEKSTVO NIJE MOGUĆE

Planeta -

Aleksej Navaljni preminuo je u petak u kaznenoj koloniji broj 3 u selu Harp u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu.

Odeljenje Federalne kazneno-popravne službe Jamalo-Nenjeckog autonomnog okruga saopštilo je da se posle šetnje osećao loše i da izgubio svest, a lekari koji su stigli u zatvor mogli su samo da konstatuju smrt.

Šta se zna o ozloglašenoj koloniji?

00:42

OVO JE UŽASNA TRAGEDIJA: Nensi Pelosi na vest o smrti Alekseja Navaljnog

Popravna kolonija broj 3, poznata pod nadimkom Polarni vuk, nalazi se u urbanom selu Harp u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu. Jedna je od najsevernijih i najudaljenijih kolonija u Rusiji i nalazi se u zoni večitog leda.

Zatvor je formiran 1961. godine na bazi konzerviranih objekata nekadašnje logorske jedinice 501. gradilišta Gulaga. Tri godine kasnije izgrađeni su sanitetska jedinica, kotlarnica, kupatilo, perionica, spavaonice, centralni punkt i prve stambene zgrade za osuđenike.

Trenutno je ograničenje popunjenosti ustanove 1.020 mesta.

U zavodu je 2002. godine formirano odeljenje za zatvorenike opšteg režima. U popravnoj koloniji su 2006. godine otvoreni odeljenja maksimalnog obezbeđenja i naselja. Najveći broj onih koji izdržavaju kaznu čine osobe osuđene za posebno teška krivična dela koje su osuđene na kaznu zatvora od 20 i više godina.

Кolonija je uspostavila proizvodnju za štavljenje kože irvasa i šivenje predmeta za starosedeoce severa. Ovde se nalaze i radnja za obradu drveta i proizvodnja zidnih blokova i proizvoda od suvenira od kamena. Postoje farma svinja i živinarska farma.

00:31

OGLASIO SE ZVANIČNIK KREMLJA! Peskov: Nemamo informaciju od čega je umro Navaljni

Unutar kolonije se nalazi crkva Svetog Sergija Radonješkog koju su 1999. godine podigli osuđenici.

Zimi temperatura pada i na -30.

Navaljni je početkom januara rekao da je stavljen u kažnjeničku ćeliju zbog lošeg vladanja čim je napustio karantin u koloniji.

- Još nije bilo hladnije od minus 32 stepena. Ništa ne okrepljuje kao šetnja Jamalom u 6.30 ujutru - poručio je tada sarkastično Navaljni.

01:32

DEPRIMIRAJUĆE JE OVO ŠTO ĆU VAM REĆI: Olaf Šolc na vest o smrti Alekseja Navaljnog

Objavio je i sliku dvorišta koje je ograđeno zidom sa metalnim šipkama na vrhu. Navaljni je tada spomenuo scenu u filmu "Povratnik" iz 2015. godine u kojoj se Leonardo di Kaprio skriva u lešini konja.

- Mislim da to ovde ne bi uspelo. Mrtav konj bi se smrznuo za 15 minuta. Ovde nam treba vruć prženi slon - dodao je Navaljni.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, podsetimo, preminuo je u petak u 47. godini u popravnoj koloniji broj 3 u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu.

(Kurir.s/Komersant/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

01:43

IZJAVA MEDVEDEVA DA SA EVROPOM NEĆE RATOVATI KAO SA UKRAJINOM ZNAČI SMO JEDNO! Obradović: Kako god da se završi rat pobediće ONI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track