PONOVO VIĐEN ZLOGLASNI MORSKI STVOR: Talasi izbacili misterioznu ribu iz MORSKIH DUBINA na plažu! PANIKA MEĐU MEŠTANIMA (VIDEO)
Foto: Youtube/OM PROD

drama

PONOVO VIĐEN ZLOGLASNI MORSKI STVOR: Talasi izbacili misterioznu ribu iz MORSKIH DUBINA na plažu! PANIKA MEĐU MEŠTANIMA (VIDEO)

Planeta -

Veslača duga skoro četiri metra koja je otkrivena na obali Filipina podgrejala je strahove od predstojeće prirodne katastrofe.

Riba trakastog tela, koja prema uvreženom verovanju meštana najavljuje prirodne katastrofe, pronađena je na plaži sa teškim povredama. Otkriće je izazvalo strah među lokalnim stanovništvom jer mnogi veruju da uočavanje životinje signalizira nadolazeći zemljotres.

Japanci takođe veruju da su misteriozna stvorenja "glasnik iz Božje palate u moru" i da najavljuju katastrofu. Desetak veslača isplivalo je na obalu između 2010. i 2011. godine pre zemljotresa u Tohokuu koji je ubio više od 20.000 stanovnika. To je argument koji mnogi mistici koriste da potkrepe teoriju da veslače najavljuju katastrofu.

Međutim, iako narodno predanje tvrdi da izlazak veslača iz morskih dubina najavljuje propast, nikada nije naučno dokazana nikakva veza između prirodnih katastrofa i misterioznih riba.

Meštani filipinskog sela su odmah kontaktirali lokalne zvaničnike za divlje životinje da spasu veslaču, međutim, džinovsko stvorenje nalik jegulji je uginulo pre nego što je uopšte stiglo do obale. Zvaničnici su pozvali stanovnike da ostanu mirni insistirajući na tome da japanski folklor nema veze sa istinom.

- Pregledom je otkriveno da je riba zadobila teške povrede i da je obilno iskrvarila. Veslače su dubokomorska stvorenja koja se odlikuju svojim izduženim telima nalik vrpci. Uprkos svojoj retkosti, često se povezuju sa mitovima, kao što je predviđanje zemljotresa. Međutim, ne postoje naučni dokazi koji podržavaju takvo uverenje, uprkos povremenim slučajnim viđenjima tokom seizmičkih događaja. Nažalost, uprkos naporima da se pronađena veslača spase, proglašena je mrtvom i potom zakopana. Ovaj incident služi kao podsetnik na važnost razumevanja i očuvanja raznolikog morskog života koji naseljava naše okeane - saopštila je lokalna kancelarija za opštinsku poljoprivredu.

Veslače inače žive u toplijim i tropskim vodama na dubini do hiljadu metara i bore se za život ako ih turbulentne struje odnesu bliže površini. Uglavnom se hrane sitnom ribom i planktonom.

Posetioce jedne plaže u Peruu, podsetimo, takođe je uhvatila panika kad se nedavno na obali pojavila ogromna riba za koju se veruje da napušta dubine mora pre katastrofe.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track