AVDEJEVKA POTPUNO U RUSKIM RUKAMA: Šojgu podneo raport Putinu, gubici Kijeva za protekla 24 časa preko 1.500 vojnika
Sergej Šojgu, Foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

AVDEJEVKA POTPUNO U RUSKIM RUKAMA: Šojgu podneo raport Putinu, gubici Kijeva za protekla 24 časa preko 1.500 vojnika

Planeta -

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu podneo je raport ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o tome da je ruska vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad Avdejevkom.

Kako se navodi u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, to je učinila ruska vojna grupacija „Centar“ pod komandom Andreja Mordvičeva.

„Teritorija Avdejevke ukupne površine 31,75 kvadratni kilometar, u potpunosti je oslobođena od ukrajinskih snaga, a gubici Kijeva za protekla 24 časa bili su preko 1.500 vojnika“, navodi se u saopštenju.

Ruski vojni resor tvrdi i da su samo pojedine ukrajinske jedinice, koje su ostavile svoje naoružanje, uspele da napuste Avdejevku koja je bila pod konstantnom vatrom ruske vojske.

Trenutno je u toku konačno čišćenje grada od ukrajinskih snaga, kao i deblokada avdejevskog Kokso-hemijskog kombinata .

Značaj zauzimanja Avdejevke je, prema tvrdnjama ruskog Ministarstva, i taj što je sada front dodatno pomeren od Donjecka čime se drastično povećava bezbednost tog grada mogućih ukrajinskih raketnih napada.

Ruski vojni resor dodaje i da grupacija „Centar“, nakon zauzimanja Avdejevke, nastavlja sa ofanzivom kako bi se u potpunosti očistila cela Donjecka Narodna Republika od ukrajinskih snaga. Ministarstvo takođe navodi i da nije širilo informaciju o uspesima u Avdejevci sve dok ruska vojska nije u potpunosti zauzela taj grad.

Putin čestitao

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je svojoj vojsci na "važnoj pobedi" zauzimanjem grada Avdejevke na istoku Ukrajine, uporišta višemesečnih borbi.

"Vladimir Putin je u Kremlju slušao izveštaj ministra odbrane Sergeja Šojgua o zauzimanju Avdejevke. Predsednik je čestitao našoj vojsci i našim borcima na ovoj važnoj pobedi", rekao je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Kurir,rs/RIA Novosti

Bonus video:

05:28

AVDEJEVKA VAŽNIJI CILJ ZA RUSE OD MARIJUPOLJA I BAHMUTA! Šešelj tvrdi: To je najsnažnije utvrđenje ukrajinske vojske

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track