OFICIRI FSB DOŠLI U ZATVOR 2 DANA PRE SMRTI NAVALJNOG? Novi detalji smrti ruskog opozicionara OBAVEŠTAJCI IMALI SPECIJALAN ZADATAK
Foto: Printscreen/Youtube, Alexei Navalny / WillWest News / Profimedia

sumnja

OFICIRI FSB DOŠLI U ZATVOR 2 DANA PRE SMRTI NAVALJNOG? Novi detalji smrti ruskog opozicionara OBAVEŠTAJCI IMALI SPECIJALAN ZADATAK

Planeta -

Dva dana pre nego što je Aleksej Navaljni proglašen mrtvim nekoliko oficira ruske obaveštajne agencije FSB navodno je obišlo zatvor i isključilo kamere i prislušne uređaje.

Poseta, koja je zabeležena u izveštaju lokalnog ogranka ruske Savezne uprave za zatvore (FSIN), nije jedina sumnjiva okolnost povezana sa smrću ruskog opozicionog lidera.

Udruženje Gulagu navodi da je zapanjujuća brzina kojom su ruske vlasti objavile vest o smrti i propratne komentare. Konkretno, samo dva minuta nakon što je Navaljni umro, a prema službenom izveštaju to se dogodilo u 14.17 sati po lokalnom vremenu, zatvorska uprava objavila je saopštenje za medije koje je delovalo kao da je unapred pripremljeno.

Četiri minute kasnije državni kanal na Telegramu objavio je da je uzrok smrti krvni ugrušak, a sedam minuta nakon toga je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, medijima je komentisao vest o smrti.

- Ovakav munjevit razvoj događaja može da znači samo da je sve bilo unapred isplanirano i koordinirano - tvrdi Gulagu.

Moguće objašnjenje stiglo je od neimenovanog zatvorenika koji je govorio za nezavisni medij Novaja gazeta. Tvrdi kako je zatvorenicima u Polarnom vuku već u 10 sati u petak rečeno da je Navaljni mrtav što bi vlastima dalo više od četiri sata da pripreme svoju reakciju. Noć pre smrti Navaljnog u krug zatvora navodno je stigao veći broj nepoznatih vozila.

- Mislim da je Navaljni mnogo ranije umro nego što je to objavljeno - smatra zatvorenik.

Da ruske vlasti nešto skrivaju, postalo je još jasnije kad je majka Alekseja Navaljnog, Ljudmila, sledeći dan došla u mrtvačnicu u Salehardu da preuzme njegovo telo i kad joj je rečeno da nije tamo. Dobila je obaveštenjeu kome piše da je Navaljni umro od "sindroma iznenadne smrti" što bi trebalo da bude neodređeni izraz za srčani zastoj.

- Aleksej Navaljni je ubijen. Ceo svet zna da je predsednik Rusije lično dao onaređenje, kao što zna i da ga se Aleksej nikada nije bojao, nikada nije ćutao i nikada nije prestao da deluje. Ni mi ne smemo da odustanemo. To je ono što je Aleksej tražio od nas - poručila je portparolka Navaljnije organizacije Kira Jarmiš.

Ruske vlasti tvrde da neće predati telo porodici sve dok ne dovrše vlastitu istragu o smrti dok saveznici Navaljnog to vide kao pokušaj zataškavanja dokaza o ubistvu.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:31

OGLASIO SE ZVANIČNIK KREMLJA! Peskov: Nemamo informaciju od čega je umro Navaljni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track