JOŠ JEDNA ZEMLJA POČINJE DA KAŽNJAVA PRIPADNIKE ISTOPOLNIH ZAJEDNICA: U planu novi zakon koji nosi posebne sankcije
Foto: Profimedia

JOŠ JEDNA ZEMLJA POČINJE DA KAŽNJAVA PRIPADNIKE ISTOPOLNIH ZAJEDNICA: U planu novi zakon koji nosi posebne sankcije

Planeta -

Belorusija je pripremila nacrt zakona kojim se kažnjava ''promovisanje netradicionalnih odnosa'', a koji se odnosi na LGBT odnose.

Kako dalje prenosi Rojters, državni tužilac Belorusije Andrej Šved je pred poslanicima rekao da je pripremljen predlog zakona kojim se uspostavlja administrativna odgovornost za promovisanje ''nenormalnih odnosa, pedofilije i dobrovoljnog odbijanja da se imaju deca'', dodajući da je nacrt zakona u proceduri usvajanja.

Homose*sualnost je dekriminalizovana u Belorusiji 1994. godine, ali u toj zemlji nisu priznati istopolni brakovi i nisu dozvoljene Parade ponosa.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko javno je ismevao pripadnike LGBT populacije, nazivajući gej muškarce ''perverznjacima'' i ''krajnje odvratnim''.

Zakon o anti-gej propagandi usvojen je u Rusiji 2013. godine i prema njemu je zabranjeno javno izražavanje načina života pripadnika LGBT populacije. Prošlog decembra Vrhovni sud Rusije zabranio je ono što je nazvano "međunarodnim LGBT društvenim pokretom", označivši ga kao ekstremističku organizaciju.

(Kurir.rs/B92/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track