RUSI OSVOJILI I KRINKI: Pala jedina UKRAJINSKA TVRĐAVA na levoj obali Dnjepra! Krvave borbe trajale mesecima! (VIDEO)
Foto: screenshot

RUSI OSVOJILI I KRINKI: Pala jedina UKRAJINSKA TVRĐAVA na levoj obali Dnjepra! Krvave borbe trajale mesecima! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije sastao se sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom koji mu je podneo detaljan izveštaj o dejstvima ruske vojske u Avdejevki koji je ruska vojska zauzela 17. februara.

Ruski predsednik je potvrdio da su se ukrajinski vojnici dali u beg i pre nego što su dobili komandu o povlačenju.

"To je bilo bekstvo, a ne povlačenje", rekao je Putin.

Ukrajina
foto: screenshot

Ruska vojska je uspela da izvede operaciju zauzimanja Avdejevke uz minimalne gubitke, potvrdio je ruski ministar odbrane.

"Ofanzivna dejstva nakon oslobođenja grada se nastavljaju ka zapadu, oslobođeno je 72 kvadratna kilometra. Generalno, operacija oslobađanja grada ući će u vojne udžbenike", rekao je Šojgu.

Nije mi jasno kako se ukrajinska komanda prema svojim vojnicima odnosi kao da nisu njihovi ljudi, rekao je Putin.

Podzemna utvrđenja u Avdejevki građena su devet godina, poraz ukrajinske vojske u tom gradu je veliki uspeh, istakao je Šojgu.

Sergej Šojgu, Vladimir Putin
foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia, AP

Ukrajinske oružane snage su tokom povlačenja iz Avdejevke ostavile za sobom mnogo naoružanja, uključujući i strano naoružanje. "Ukrajinska vojska nije minirala zgrade u gradu, jer jednostavno nije imala vremena, neprijatelj je vrlo brzo pobegao", rekao je Šojgu.

Ruski vojnici su, prema rečima predsednika, pokazali hrabrost i herojstvo prilikom oslobađanja grada i biće nagrađeni.

Krinki su se vratili kući

Ruski ministar odbrane je, govoreći o akcijama ruske vojske na frontu, potvrdio da je oslobođen još jedan grad u hersonskom pravcu.

Krinki su potpuno pod ruskom kontrolom, tamo je poraženo 3.500 ukrajinskih vojnika, precizirao je ruski predsednik u razgovoru sa ministrom.

Ukrajina
foto: screenshot

Oružane snage Ukrajine su u gradu Krinki prvi put upotrebile velike dronove sa četiri krila "baba jaga" za snabdevanje svojih trupa, rekao je Šojgu Putinu.

"Potiskivanje ukrajinskih trupa nije išlo lako jer su Ukrajinci neprestano granatirali sa desne obale, artiljerija i dronovi neprijatelja su bili veoma aktivni. Tu smo možda prvi put videli da prenose municiju, hranu i lekove velikim dronovima", naglasio je Šojgu

Zašto je Krinki važan

Krinki u kome je nekada živelo više od 900 stalnih stanovnika i u kome su stanovnci Hersona imali svoje vikendice u koje su dolazili vikendom ili za vreme leta van Ukrajine skoro niko nije ni čuo. Sada u Evropi svi znaju da je Krinki selo na istočnoj strani reke Dnjepar i da oko njega Rusi i Ukrajinci vode žestoku bitku, gde se smenjuju rečni desanti Ukrajinaca, a obe strane svoju pešadiju pokrivaju artiljerijom i avijacijom.

U prvim danima rata koji je u Ukrajini počeo 24. februara Krinki su zauzeli Rusi, kao i skoro celu Hersonsku oblast. Jak pritisak Ukrajinaca, naterao je Ruse početkom septembra prošle godine na povlačenje iz Hersona. Krinki je ostao u rukama Rusa. U junskoj ofanzivi ukrajinske vojske koja je počela 4. juna 2023, posle nekoliko uzastopnih napada i nasilni prelazaka reke Ukrajincima je pošlo da formiraju dva manja mostobrana na istočnoj strani reke Dnjepar.

U operaciju prelaska krenulo se tek kada je nivo reke Dnjepar naglo opao, a brzina reke smanjila posle rušenja brane Nova Kahovka, koja je opustošila zapadnu obalu reke Dnjepar, koja je i niža od istočne.

Ruska vojska mesecima je ulagala značajan trud da slomi mostobran Ukrajinaca koji se nalaze na istočnoj obali.

TV Front

Kurir.rs/RT/RIA Novosti

Bonus video:

01:32

RUSI NAPADAJU, UKRAJINCI UPADAJU U VATRENI KOTAO Pukovnik: Prekinuće im važan kanal snabdevanja, ostaju im samo OVE DVE OPCIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track