DRAMA U MALOM SELU NA ISTOKU ENGLESKE: Meštani strahuju da će biti PRVA META ruskih nuklearnih projektila ako dođe do rata
Foto: Geoff Robinson / Shutterstock Editorial / Profimedia

panika

DRAMA U MALOM SELU NA ISTOKU ENGLESKE: Meštani strahuju da će biti PRVA META ruskih nuklearnih projektila ako dođe do rata

Planeta -

Meštane malog sela na istoku Velike Britanije uhvatila je panika nakon informacije da bi nuklearno oružje moglo ponovo da bude raspoređeno u američku bazu u obližnjem Safoku!

Vest je izazvala strah među meštanima Lekenhita da će to područje postati jedna od meta ruskog predsednika Vladimira Putina u slučaju rata NATO i Rusije.

Mediji su nedavno, podsetimo, pozivajući se na informacije iz pentagona, objavili da se RAF sprema da u bazu u Safolku smesti nuklearne bombe sa višestruko većom eksplozivnom snagom od bombe bačene na Hirošimu na kraju Drugog svetskog rata. To bi bilo prvi put da SAD skladišti takvo oružje na britanskom tlu posle više od jedne decenije, ali nije jasno da li je taj potez povezan sa ratom u Ukrajini.

Izveštaji su doneli veliku zabrinutost ljudima u obližnjem selu Lekenhitu.

Mnogi strahuju da će njihovi domovi postati prva meta ruskog predsednika u slučaju trećeg svetskog rata.

- Ljudi koji žive ovde znaju šta bi se jednog dana moglo dogoditi i naviknu se na to - navodi Alan Turner za Sun.

Hans Кristensen iz Federacije američkih naučnika bio je među prvima koji su ukazali na mogućnost da se nuklearno oružje vrati u Safok.

- Nema sumnje da je veća verovatnoća da će ta baza biti meta u nuklearnom sukobu sa Rusijom - rekao je Kristensen za BBC.

Vojna baza nalazi se oko 130 kilometara severoistočno od Londona i pedesetak severoistočno od Кembridža. Na lokaciji se nalazi 4.000 američkih vojnih lica i još 1.500 britanskih i američkih civila.

(Kurir.rs/Metro/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track