ŠOK! ANTIPUTINOVA VOJSKA HTELA DA OSLOBODI NAVALJNOG? Ruski dobrovoljački korpus planirao da ga prebaci na granicu s UKRAJINOM
Foto: Madiyevskyy/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia, Profimedia, AFP, Printscreen

NEMAČKI BILD PRENOSI TVRDNJE RDK

ŠOK! ANTIPUTINOVA VOJSKA HTELA DA OSLOBODI NAVALJNOG? Ruski dobrovoljački korpus planirao da ga prebaci na granicu s UKRAJINOM

Planeta -

Nemački tabloid Bild objavio je da je Ruski dobrovoljački korpus (RDK), jedinica sastavljena od Rusa koji se na strani Ukrajinaca bore protiv trupa predsednika Vladimira Putina, planirala je oslobodi oslobodi opozicionara Alekseja Navaljnog i prebaci ga na istočnu granicu.

Navaljni je u petak proglašen mrtvim, a izvor iz zatvora u okviru Arktičkog kruga u kojem je skončao Navaljni tvrdi da je kritičar Putonove politike "verovatno ubijen samo jednim udarcem u srce", što je tehnika koju je koristio KGB.

Navodi se da su oni to planirali da učine napadom na konvoj kojim je Navaljni prevožen u zatvor "Polarni vuk", kažnjeničku koloniju zvaničnog naziva IK-3 koja se nalazi na 1.900 kilometara od Moskve.

Bild prenosi objavu RDK sa društvenih mreža u kojoj se opisuje da je plan bio da borci korpusa izvuku Navaljnog iz konvoja za prevoz zatvorenika do IK-3 u Jamalo-Neneckom autonomnom okrugu i odatle ga odmah prebace na granicu s Ukrajinom.

Napadači na konvoj bi odmah nakon napada krenuli prema Ukrajini gde bi se spojili s obaveštajnom grupom RDK i onda bi se zatražio azil za Navaljnog.

Ove antiputinovske snage navodno imaju simpatizere i u ruskom zatvorskom sistemu, ali ni oni nisu bili dovoljni da se namera ne razotkrije.

Aleksej Navaljni
foto: Printscreen/Youtube, Alexei Navalny / WillWest News / Profimedia

Navodi se da su ruske vlasti uvele mere u okviru zatvorskog sistema kako bi se sprečio takav scenario i one su bile veoma efikasne.

- Datum i vreme premeštaja u zatvorsku koloniju nekoliko puta su pomerani, a kada je konačno počeo premeštaj grupa nije imala vremena da dođe do područja planiranog za izvođenje ove operacije - poručuju iz RDK.

Ruski dobrovoljački korpus
Ruski dobrovoljački korpusfoto: Madiyevskyy/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Zanimljivo je da su oni objavili i nekoliko skrinšotova na kojima je navodno prikazan Navaljni na prelaznoj tački odakle je trebalo da bude premešten u "Polarnog vuka".

Ruski dobrovoljački korpus
foto: Madiyevskyy/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Na jednom se on vidi u zatvorskoj krojačnici, a na drugom u kancelariji upravnika zatvora.

Ruski dobrovoljački korpus
foto: Madiyevskyy/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

RDK je objavio i plan lokacije kao i informacije o zaposlenima u zatvorskom sistemu.

- Nažalost, nismo uspeli da spasimo Alekseja. Ali još je na stotine političkih zatvorenika bez slobode. Verujemo i radimo na tome da ih izvučemo iz kandži režima na ovaj ili onaj način - poručeno je iz RDK.

(Kurir.rs/Bild/Preneo: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track