OSVETA ZA HIROŠIMU? JAKUZA HTEO DA IRANU OBEZBEDI NUKLEARNU BOMBU! Bos japanske mafije pao nakon sastanka s američkim agentom
Foto: US District Court for the Southern District of New York, EPA Ahmed Jalil, Shutterstock

PRETI MU DOŽIVOTNI ZATVOR

OSVETA ZA HIROŠIMU? JAKUZA HTEO DA IRANU OBEZBEDI NUKLEARNU BOMBU! Bos japanske mafije pao nakon sastanka s američkim agentom

Planeta -

Američko Državno tužilaštvo optužilo je bosa japanske mafije zbog trgovanja nuklearnim materijalima.

BBC prenosi da je Takeši Ebisava (60) pokušao da proda uranijum i plutonijum za koje je verovao da će biti prebačeni u Iran kako bi se napravila nuklearna bomba.

Navodi se da su Ebisava i Tajlanđanin koji je uhapšen zajedno s njim prethodno u SAD u aprilu 2022. optuženi za trgovinu oružjem i drogom.

Ukoliko bude osuđen po najnovijoj optužnici Ebisavi preti doživotni zatvor.

Američke vlasti su saopštile da je Ebisava, koji se nalazi u zatvoru u Bruklinu, visoko pozicioniran u japanskoj kriminalnoj organizaciji poznatoj kao Jakuza, koja izvodi operacije u Šri Lanki, Mjanmaru, Tajlandu i SAD.

Takeši Ebisava
Takeši Ebisavafoto: US District Court for the Southern District of New York

Ministarstvo pravosuđa u Vašingtonu je saopštilo da su Ebisava i njegovi "saradnici pokazali uzorke nuklearnih materijala na Tajlandu" agentu američke Agencije za borbu protiv droge (DEA) koji je bio na tajnom zadatku.

Navodi se da se taj agent predstavio kao trgovac drogom i oružjem koji je povezan s iranskim generalom.

Nuklearne uzorke, koji su stigli iz Mjanmara, zaplenile su tajlandske vlasti i predale ih američkim istražiteljima.

nuklearni materijal, Jakuze, Takeši Ebisava, Iran
foto: US District Court for the Southern District of New York

U laboratoriji u SAD je potvrđeno da oni sadrže uranijum i plutonijum koji je spreman da bude pretvoren u oružje.

Američki tužioci tvrde da je Ebisava nastojao da, u ime neimenovane pobunjeničke organizacije iz Mjanmara, nabavi velike količine oružja koje je uključivalo rakete zemlja-vazduh, jurišne i snajperske puške, mitraljeze, granate različitog kalibra i razno taktičko naoružanje.

- Strašno je i zamisliti kakve bi posledice bile da su ovi napori uspešno ostvareni, a Ministrarstvo pravosuđa će tražiti odgovornost onih koji trguju ovim materijalima i prete američkoj nacionalnoj bezbednosti i međunarodnoj stabilnosti - saopštio je juče Metju Dži Olden, zamenik Državnog tužioca.

BBC prenosi da je u februaru 2020. Ebisava stupio u kontakt s agentom DEA u kako bi mu prodao nuklearne materijale.

Prema navodima američkih tužilaca on je putem šifrovane komunikacije objasnio da uranijum "nije dobar za vaše zdravlje".

Iranska Revolucionarna Garda, Iran
foto: Shutterstock, AP/Vahid Salemi

U septembru te godine Ebisava je agentu DEA na tajnom zadatku poslao mejl sa priloženim pismom na kojem stoji ime rudarske kompanije.

On je ponudio prodaju 50 tona uranijuma i torijuma za 6,85 miliona dolara.

Tužioci su takođe naveli da je Ebisava poslao i fotografije na kojima je uslikan "tamni kameni materijal" zajedno sa Gajgerovim brojačem koji se koristi za merenje stepena radijacije.

Za šta su sve optuženi Ebisava i njegov tajlandski saradnik

Među tačkama optužnice pokrenute protiv Ebisave nalazi se zavera za izvođenje međunarodne trgovine nuklearnim materijalima, zavera za uvoz narkotika, zavera za nabavku, prebacivanje i posedovanje protivavionskih raketa, kao i pranje novca. Tajlanđanin Somfop Singasiri (61), njegov tajlandski saradnik, optužen je trgovinu drogom i oružjem. Njih dvojica danas izlaze pred federalnog sudiju u Njujorku.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja