ŠOK: SAD uvele novih 500 sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti Alekseja Navaljnog
Foto: EPA Annabelle Gordon Cnp Pool

ŠOK: SAD uvele novih 500 sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti Alekseja Navaljnog

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden saopštio je danas da su SAD uvele novih 500 sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

„Danas objavljujem više od 500 novih sankcija Rusiji zbog njenog osvajačkog rata protiv Ukrajine i zbog smrti Alekseja Navaljnog, koji je bio hrabri antikorupcijski aktivista i Putinov najžešći opozicioni lider.

Ove sankcije će biti usmerene na pojedince povezane sa zatvaranjem Navaljnog, kao i na ruski finansijski sektor, odbrambenu industrijsku bazu, mreže nabavki i one koji izbegavaju sankcije na više kontinenata“, istakao je Bajden, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dodao je da će sankcije obezbediti da Putin „plati još veću cenu za svoju agresiju u inostranstvu i represiju kod kuće“. Pored toga, Bajden je naveo da SAD uvode nova ograničenja izvoza za skoro 100 subjekata zbog pružanja podrške ruskoj ratnoj mašineriji.

„Istorija nas posmatra. Neuspeh podrške Ukrajini u ovom kritičnom trenutku neće biti zaboravljen. Sada je vreme da budemo čvrsto uz Ukrajinu i da budemo ujedinjeni sa našim saveznicima i partnerima. Sada je vreme da se dokaže da se Sjedinjene Američke Države zalažu za slobodu i nikome se ne klanjaju“, zaključio je Bajden.

Kurir.rs/Nova/Preneo: P. P.

Bonus video:

02:09

SANKCIJE RUSIJI IMAJU BUMERANG EFEKAT NA SAMU EVROPU Obrknežev odgonetnuo: Zbog toga, državama se stvaraju UNUTRAŠNJI problemi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track