TRAMPU IDE KAMATA OD 114.000 DOLARA DNEVNO?! Teška situacija za bivšeg američkog lidera HITNO MORA DA NAĐE NOVAC DA PLATI KAZNU
Foto: JUSTIN SULLIVAN / Getty images / Profimedia

odluka

TRAMPU IDE KAMATA OD 114.000 DOLARA DNEVNO?! Teška situacija za bivšeg američkog lidera HITNO MORA DA NAĐE NOVAC DA PLATI KAZNU

Planeta -

Sud je zvanično naložio nekadašnjem američkom predsedniku Donaldu Trampu da plati 454,2 miliona dolara nakon što je proglašen odgovornim za manipulisanje svojom neto imovinom u slučaju građanske prevare koji je pokrenuo državni tužilac države Njujork.

Isplata uključuje kaznu od 354,9 miliona dolara koju je sudija Artur Engoron iz državnog suda na Menhetnu izrekao 16. februara plus kamate.

Suđenja bez porote je trajalo više od tri meseca.

Engoron je takođe naložio Trampovim sinovima Donaldu Trampu Mlađem i Eriku Trampu da plate po 4,7 miliona dolara, a bivšem finansijskom direktoru Trampove organizacije Alenu Vajselbergu da plati 1,1 milion dolara uključujući kamate.

Isplate iznose ukupno 464,6 miliona dolara. Više od 114.000 dolara kamata će nastaviti da se prikuplja na dnevnom nivou i to uglavnom samo za Donalda Trampa.

Presuda je objavljena u petak.

Državni tužilac Leticija Džejms optužila je Trampove i Vajselberga da su nezakonito precenjivali vrednost Trampove imovine kako bi naduvali njegovu neto vrednost i dobili bolje uslove zajma i osiguranja.

Engoron je takođe zabranio Trampu da tri godine obavlja vodeću ulogu u bilo kojoj njujorškoj kompaniji ili da traži kredite od banaka registrovanih u državi dok su njegovi sinovi dobili dvogodišnje zabrane obavljanja rukovodećih uloga.

Odluka ugrožava poslovnu imperiju koju je Tramp gradio tokom života.

Tramp je optužio Džejms i Engorona, koji su iz redova demokrate, da su korumpirani i nazvao je slučaj delom lova na veštice od strane političkih protivnika.

Planira da uloži žalbu na odluku srednjem apelacionom sudu, ali će ipak morati da isplati novac koji duguje ili da da garanciju.

Engoron je odbio zahtev Кliforda Roberta, advokata optuženih, da se odloži izvršenje presuda za 30 dana kako bi se omogućio uređen proces posle presude.

- Niste uspeli da objasnite, a još manje opravdate bilo kakav osnov za odlaganje. Uveren sam da će Apelaciono odeljenje zaštititi vaša prava na žalbu - odgovorio je Engoran.

(Kurir.rs/Reuters/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track