"AKO PUTIN PRETI, MORAMO DA SE PRIPREMIMO": Šef poljske diplomatije tvrdi da će Rusija pokušati da testira kolektivnu odbranu NATO
Foto: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock, screenshot Youtube

UPOZORENJE IZ VARŠAVE

"AKO PUTIN PRETI, MORAMO DA SE PRIPREMIMO": Šef poljske diplomatije tvrdi da će Rusija pokušati da testira kolektivnu odbranu NATO

Planeta -

Radoslav Šikorski, šef poljske diplomatije, ocenio je da će Rusija pokušati da testira garancije koje daje kolektivna odbrana članica NATO i da kad ruski zvaničnici svaki čas prete Poljskoj da će je napasti on mora te pretnje da uzima ozbiljno.

- Ako Putin preti, ako preti bivši predsednik Medvedev, onda nažalost ja moram da poverujem tim pretnjama. Moramo da se pripremimo za to da će Rusija pokušati da testira garancije bezbednosti u NATO - kazao je Šikorski dopisniku poljske televizije TVN24 u SAD.

Prethodno je u petak na sednici Saveta bezbednosti UN poljski ministar spoljnih poslova neuobičajeno iznenada odustao od pripremljenog govora i obratio se direktno ruskom ambasadoru u OUN Vasiliju Nebenzji da tačku po tačku demantuje njegove optužbe na račun Zapada i Poljske.

- Nebenzja priča da smo zatočenici rusofobije, ali fobija znači iracionalni strah. Dok nama skoro svakodnevno od bivšeg predsednika Rusije i Putinovih propagandista stižu pretnje nuklearnim uništenjem. Tvrdim da to nije iracionalno - rekao je Šikorski u UN.

Radoslav Šikorski
Radoslav Šikorskifoto: EPA/Piotr Nowak

Poljski ministar spoljnih poslova ispravio je takođe istorijske detalje iz optužbi ruskog ambasadora da je Poljska u Drugom svetskom ratu napala Rusiju koja se uvek samo branila.

- O čemu on priča? Sovjetski Savez je zajedno sa nacističkom Nemačkom napao Poljsku 17. septembra 1939. godine. Čak su zajedno posle organizovali trijumfalnu paradu. Kaže Rusija je uvek ratovala samo protiv agresije. Šta je radila sovjetska vojska kraj Varšave 1920. godine? Da li su to bili na kartografskoj ekspediciji? - pitao je ruskog ambasadora Šikorski.

Šef poljske diplomatije odbio je takodje optužbe na račun Ukrajine da je klijent Zapada i da njome vladaju nacisti.

"U stvari Kijev se bori da bude nezavisan. On ih naziva nacistima. Pa dobro, predsednik je Jevrejin, ministar odbrane musliman i nemaju političke zatvorenike. On kaže da se Ukrajina davi u korupciji. Pa dobro, Aleksej Navaljni je dokumentovao kako je čista i puna poštenja njegova zemlja - rekao je Šikorski.

Vladimir Putin
foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Danas je u intervjuu poljskom javnom televizijskom servisu TVP Šikorski priznao da je trenutno stanje na frontu u pat poziciji, ali da veruje da će novi paket pomoći od 65 milijardi dolara kada ga SAD odobre dovesti do preokreta i dati Ukrajini krila.

Šikorski je dodao da ako se generalno procene te dve ratne godine Ukrajina je ipak ostvarila neočekivani uspeh.

- Da smo razgovarali na dan kad je počela ruska invazija izgledao bih kao optimista da sam rekao da Rusi neće uspeti da osvoje Kijev, da će Ukrajinci preći u kontraofanzivu i vratiti polovinu okupiranih teritorija, da će prognati rusku flotu iz polovine Crnog mora i da će Zapad požuriti da da ogromnu pomoć - rekao je Šikorski.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

04:37

OVO SU TEŠKE REČI, A OČIGLEDNO JE DA PUTIN DRŽI DATU REČ Anlitičari o pretnji Nemačke da ŠALJE TRUPE: Poljska će SLEDITI PRIMER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track