Ivan Mrkić: Kineska privreda - sve više motor opšteg napretka u svetu
Foto: Kineska medijska grupa

Ivan Mrkić: Kineska privreda - sve više motor opšteg napretka u svetu

Planeta -

Kada saznajemo koliki će biti kineski privredni rast ove godine, mislimo na Kinu, ali i na svet! I to sve više. Jer nema, niti će biti svetskog napretka, ako se Kina i dalje ne razvija.

To sve više znaju svi u svetu, a doći će dan kada će baš svi u tom istom svetu shvatiti da bez Kine ne može biti ni boljitka za svetsku privredu.

Ne mogu se ekonomska pitanja stalno objašnjavati politikom. To je sebično i danas primereno samo pojedinim, ali još uvek moćnim zemljama. Valjda će čovečanstvo biti svedok prevaziđenosti ovakvog stava, kojim se, u osnovi, vodi računa o veoma uskim i pojedinačnim interesima, koji se sve manje razumeju i imaju sve manje podrške za svoju egocentričnost.

Sta je najvažnije? Stabilnost. I mir. To obezbeđuje upravljačka grupa u Kini. Zato je bitno da niko sa strane ne ugrožava razvoj Kine, ali i sveta.

Nepovoljne su međunarodne okolnosti: pandemija Kovida-19, ratovi po celom svetu (naročito u Gazi i Ukrajini) unutrašnji kineski problemi (pored ostalog, demografski pad…), stalno sumnjičenje SAD…

Uprkos svemu tome, razvija se Kina kao retko koja zemlja. Najključniju ulogu, naravno, ima kineska upravljačka struktura pod vođstvom Si Đinpinga i vlada Kine koja nikada nije prestajala da podsticajnim merama uvećava i usmerava kineski privredni razvoj.

Činjenice: 60 posto kineske industrije je u prošloj godini prijavilo neto prihode. Autoindustrija (izvoz) porastao je skoro sest odsto u odnosu na 2022. godinu, dok je ulaganje u industriju transportne opreme veće za 22 posto u odnosu na pređašnju godinu! Sve to govori u prilog uvodnim delovima ovoga članka.

Dobro je da postoji kinesko-američka radna grupa ustanovljena u susretima kineskog i američkog lidera, Si Đinpinga i Džo Bajdena. Lepa je vest da se pande vraćaju u zoološki vrt San Dijega...međutim, po meni je najvažnija vest da se Kina opredelila za visokostručni razvoj i da je neće omesti svi tekući napori da bude uspešna u tehnološkom napredovanju, što će je brzo dovesti u vodeću svetsku poziciju. Međutim, baš niko ne očekuje njenu surevnjivost i ružne strane dominantnog položaja. Uostalom, tome nas uči i njena istorija, a ne samo razumne izjave i okolnosti koje uporno gradi rukovodstvo ove nama prijateljske zemlje.

Dobro je i da član Politbiroa CK KP Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji, ulaže puno truda u očuvanje specijalnih privrednih odnosa sa EU, ali i bezbednosnih (skup u Minhenu). Susret sa Državnim sekretarom SAD, Entonijem Blinkenom u Minhenu govori u prilog tome. Ne vredi posebno razmatrati i brojne i duge susrete Vang Jija sa Džejkom Salivenom, Bajdenovim savetnikom za Nacionalnu bezbednost. Siguran sam da do ovakvih susreta ne bi ni dolazilo da oni ne odražavaju odnos i susrete Si Đinpinga sa Džo Bajdenom.

Značajno je što su se pre neki dan u Beču sastali četiri sata (ne računajuci vreme provedeno na bečkoj večeri) Alehandro Majorkas, sekretar SAD za unutrašnju bezbednost i kineski pandan, Vang Sijaohong, ministar Kine za javnu bezbednost.

Domaća tražnja kao rešenje za kinesku privredu ustanovljeno na sastancima i Kongresu KP Kine pokazuje da je mudrost i iskustvo u prvom planu. Izvesno je da se teško (verovatno nikako) ne može postići napredak u ekonomici ako se ne pođe od ovog standarda utvrđenog za određenu fazu razvoja.

Mislim da nije svejedno što je upravo kineski predsednik Si Đinping lansirao (pored vizije "Novog puta svile") i inicijative za svetski razvoj (2021.g.), globalnu bezbednosnu (2022.g.) i globalnu civilizacijsku inicijativu (2023.g.). Čini se da je suština ovih inicijativa da se naglase zajedničke vrednosti čovečanstva i potreba za modernizacijom na sebi svojstven način.

Veoma je važno da su Srbija i Kina krajem prošle godine potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini! To će znatno uticati na naše privredne performanse i dovesti uskoro Kinu na prvo mesto po obimu razmene između naše dve zemlje.

To će, svakako, uticati i na Evropu i celini. Posebno ako se zna da je privreda u Srbiji najnaprednija u ovom delu Evrope. I ovoga puta ću ponoviti da se nadamo skoroj i ponovnoj poseti kineskog predsenika, Si Đinpinga, našoj zemlji. Prošlo je već skoro osam godina od njegovog prvog dolaska u Srbiju. Autor: Ivan Mrkić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije Prilog odražava stavove autora, ne uvek i stavove KMG-a.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track