"NAMERNA SABOTAŽA GASOVODA": Nedostatak dokaza oko "Severnog toka" stopirao istragu u još jednoj zemlji, ali NEMCI NE ODUSTAJU
Foto: Shutterstock

NAKON ŠVEDSKE ODUSTALA I DANSKA

"NAMERNA SABOTAŽA GASOVODA": Nedostatak dokaza oko "Severnog toka" stopirao istragu u još jednoj zemlji, ali NEMCI NE ODUSTAJU

Planeta -

Danska je stopirala istragu u vezi s eksplozijama iz 2022. na gasovodu "Severni tok" namenjenom prenosu ruskog gasa do Nemačke.

Rojters navodi da je to danas saopštila danska policija i da je ovo druga zemlja koja se odlučila na ovakav potez nakon što je Švedska okončala sopstvenu istragu.

Podseća se da su više milijardi dolara vredne cevi "Severnog toka 1" i "Severnog toka 2" probijene u eksplozijama koje su se u septembru 2022. dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, oslobađajući ogromne količine metana.

Severni tok, curene gasa
foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

Eksplozije su se desile sedam meseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog obima na Ukrajinu, izazvavši niz zapadnih ekonomskih i finansijskih sankcija protiv Moskve.

- Istraga je vlasti dovela do zaključka da je došlo do namerne sabotaže cevi gasovoda. Međutim, procena je da nema dovoljno osnova za pokretanje krivičnog postupka u Danskoj - saopštila je policija Kopenhagena.

Portparol nemačke vlade je ranije ovog meseca objavio da je Berlin i dalje zainteresovan za rešenje ovog slučaja.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:50

UDAR NA SEVERNI TOK: Kako je oštećen gasovod? Ko stoji iza sabotaže RUSIJA ILI ZAPAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track