ŠOKANTNA PORUKA ORBANA: Rat se može okončati na samo jedan način MAĐARSKI NACIONALNI INTERES DA NEMA GRANICU SA RUSIJOM
Foto: Shutterstock, EPA Martin Divisek

direktno

ŠOKANTNA PORUKA ORBANA: Rat se može okončati na samo jedan način MAĐARSKI NACIONALNI INTERES DA NEMA GRANICU SA RUSIJOM

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban smatra da se rat u Ukrajini može okončati samo mirovnim pregovorima!

Orban je na zajedničkom brifingu posle samita Višegradske četvorke u Pragu rekao da veruje da rat ne mogu da dobiju ni Ukrajina ni Rusija i da se može završiti samo mirovnim pregovorima.

- Pregovori bi trebalo da počnu što pre je moguće da bi se spaslo više života - navodi Orban.

Sa mađarskim kolegom saglasan je šef slovačke vlade Robert Fico.

Slovači premijer je napomenuo da priznaje i poštuje nezavisnost Ukrajine, ali je naglasio da su i Ukrajini i Ruskoj Federaciji potrebne bezbednosne garancije.

Poljski premijer Donald Tusk je tokom svog govora rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin ratni zločinac, ali je Orban prigovorio da to može biti utvrđeno tek posle rata. Tusk je izrazio nadu da zemlje mogu bar delimično da sarađuju po pitanju pomoći Ukrajini i da podrška Кijevu treba da bude nedvosmislena.

Orban je napomenuo da je za Mađarsku nacionalni interes i najvažnije pitanje nacionalne bezbednosti da nema zajedničku granicu sa Rusijom jer "postoje loša sećanja" na periode u istoriji kada je granica bila zajednička.

Mađarski parlament, podsetimo, odobrio je članstvo Švedske u NATO i to skoro dve godine nakon što je istorijski neutralna zemlja podnela zahtev za pridruživanje tom zapadnom vojnom savezu!

(Kurir.rs/Strana/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track