"NATO SE SPREMA DA NAPADNE RUSIJU" Putin pobesneo, pozvao Zapad da se seti kako su prošli Hitler i Napoleon, pomenuo NUKLEARNI RAT
Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, akg-images / akg-images / Profimedia, Eric Vandeville / akg-images / Profimedia, Shutterstock

NAJDRAMATIČNIJI DEO OBRAĆANJA ŠEFA KREMLJA NACIJI

"NATO SE SPREMA DA NAPADNE RUSIJU" Putin pobesneo, pozvao Zapad da se seti kako su prošli Hitler i Napoleon, pomenuo NUKLEARNI RAT

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja mora da bude "odgovarajuće zaštićena" nakon širenja NATO na Švedsku i Finsku.

Skaj njuz prenosi da je on to kazao u godišnjem obraćanju naciji.

- NATO snage se spremaju da napadnu našu teritoriju - kazao je Putin i upozorio da bi bilo koji takav potez, uključujući slanje trupa u Ukrajinu, mogao da pokrene korišćenje nuklearnog oružja.

Navodi se da je šef Kremlja tu mislio na ideju koju je u ponedeljak pomenuo francuski predsednik Emanuel Makron o tome da članice NATO pošalju kopnene trupe u Ukrajinu.

Podseća se da su ovu Makronovu ideju odbacili SAD, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo.

- (Zapadne nacije) moraju da shvate da mi takođe imamo oružje koje može da pogodi mete na njihovoj teritoriji. Sve ovo zaista preti da se pretvori u sukob u kojem bi se koristilo nuklearno oružje i uništila civilizacija. Zar oni to ne razumeju? - upitao je Putin.

Vladimir Putin
foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Britanska televizija navodi da je Putin, vidno besan, poručio zapadnim političarima da se sete sudbine onih koji su neuspešno pokušali da izvrše invaziju na Rusiju u prošlosti, poput Adolfa Hitlera i Napoleona Bonaparte.

- Ali, sada će posledice biti mnogo tragičnije- Oni misle da je to (rat) crtani film - kazao je Putin.

Skaj njuz navodi da se šef Kremlja u prvom delu govora usredsredio na mesto koje Rusija zauzima u svetu i ostrvio se na zapadne zemlje za koje je rekao da misle da su "vrhovne".

- Rusofobija zaslepljuje ljude i ostavlja ih bez sposobnosti da racionalno razmišljaju - poručio je Putin i priče da bi ruske snage mogle da napadnu zapadne zemlje ocenio kao "besmislicu".

On je takođe negirao da je postojala bilo kakva namera Rusije da napadne Ukrajinu pre invazije koja je pokrenuta u februaru 2022.

Rusija, Nato, rat
foto: Shutterstock

Navodi se da je Putin to poručio tokom obraćanja ruskom parlamentu i drugim pripadnicima ruske elite uoči predsedničkih izbora koji će biti održani od 15. do 17. marta i na kojima se očekuje njegova izvesna pobeda.

- Bez Rusije nema čvrstog mira u svetu - kazao je Putin.

Predsednik Rusije je naveo da je Moskva spremna za dijalog sa SAD u vezi sa strateškom stabilnošću, ali je odbacio bilo kakve pokušaje da se ruska strana prisili na te razgovore.

On je kao "neosnovane optužbe" odbacio tvrdnje da bi Rusija mogla da postavi nuklearno oružje u svemir i ocenio da takvi "nagoveštaji" samo idu u korist SAD.

Navodi se da je on ipak šire govorio o korišćenju "naprednih oružanih sistema", poput hipersoničnih raketa Cirkon i poručio da Rusija ima vojnu prednost u toj oblasti.

Vladimir Putin
foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Putin je izneo tvrdnju da je invaziju na Ukrajinu, koju on i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom", podržala "apsolutna većina" ruskog naroda i to "od samog početka".

Nakon što je završio deo govora posvećen ratu u Ukrajini, ruski predsednik je najveći deo ostatka obraćanja posvetio domaćim pitanjima.

On je pomenuo nisku stopu nataliteta u Rusiji i ekonomske domete njegove zemlje u odnosu na ostale države.

Putin je predložio uvođenje većih dečijih dodataka i drugih mera podrške porodicama sa više dece, pošto niska stopa nataliteta već dugi niz godina predstavlja veliki demografski problem za Rusiju.

- Naša zemlja će uskoro biti među četiri najveće privredne sile u svetu - poručio je Putin.

Putin: Ruska vojska ima inicijativu u Ukrajini i oslobađa nove teritorije

Britanski Gardijan prenosi da je Putin u obračanju dao prilično ružičastu procenu rata u Ukrajini koji je ušao u treću godinu, kazavši da ruske trupe imaju "inicijativu" i da "oslobađaju nove teritorije".

Navodi se da su ovi njegovi komentari usledili nakon nedavnih ruskih uspeha na bojnom polju i kašnjenja vojne pomoći SAD i EU Kijevu, što je ukrajinske trupe primoralo da smanje obim pojedinih vijni operacija, čime je dodatno poraslo dobro raspoloženje u Moskvi.

Vladimir Putin, Ukrajina, Avdejevka
foto: Martin Bond / Alamy / Profimedia, Alamy / Alamy / Profimedia, EPA Artyom Geodakyan Sputnik, Printscreen/Youtube

Nakon osvajanja strateški važnog grada Avdijivka na severoistoku Ukrajine ranije ovog meseca ruske snage su stavile pod kontrolu još tri sela u poslednjih nekoliko dana.

Navodi se da je Putin ponovio čvrsti stav kojim zahteva bezuslovnu predaju Ukrajine nakon neuspešne ofanzive koju je Kijev pokrenuo prošlog leta i sporenja republikanaca i demokrata u američkom Kongresu oko nastavka vojne pomoći Ukrajini.

Putin je opet pozvao na "denacifikaciju Ukrajine" i kazao da će Rusija "učiniti sve da ostvari svoje ciljeve".

Obraćanje pred 1.000 poslanika i zvaničnika, 19. po redu

Putinov govor o stanju nacije bilo je 19. ovakvo njegovo godišnje obraćanje. Govor je održao pred oko 1.000 poslanika, zvaničnika, verskih vođa, diplomata i novinara. Kao i prošle godine i ovog puta su u publici bili i učesnici "specijalne vojne operacije", kako Rusija naziva rat u Ukrajini. Govor je prenošen na ruskoj televiziji, ali i širom zemlje na velikim ekranima u otvorenim i zatvorenim prostorima.

(Kurir.rs/Sky News/The Guardian/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:20

RUSIJA NA PROLEĆE UDARA IZ NEOČEKIVANOG PRAVCA?! Stručnjak uverava: Krenuće na KIJEV, NATO može da ih spreči samo na jedan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track