KRIO SE DVE DECENIJE: Godinama bio u bekstvu jer je ubio trudnu ženu, a sada se vratio i traži OSLOBAĐANJE
Foto: Printscreen/Youtube

neverovatno

KRIO SE DVE DECENIJE: Godinama bio u bekstvu jer je ubio trudnu ženu, a sada se vratio i traži OSLOBAĐANJE

Planeta -

Sudije su presudile da muškarac koji se krio u šumi 22 godine nakon što je osuđen za ubistvo svoje žene u Argentini treba da bude oslobođen.

Ramon Anhel Abregu, sada star 70 godina, pobegao je iz zatvorskog kombija 2001. godine nakon što je osuđen na 20 godina iza rešetaka jer je ubio svoju trudnu ženu.

Povukao se iz prašume u koju se sklonio prošle godine i predao se - a sada su sudovi odlučili da ga puste da prošeta jer mu je "zastareo".

Abregu se pojavio u istoj sudnici u kojoj je osuđen 2001. godine, tražeći imunitet odvraćanja na izdržavanje kazne.

Njegov advokat Alehandro De la Riva potvrdio je: 'Zastarelost je 20 godina, koliko je uspeo da ostane u bekstvu živeći u krilu.'

"Biti u bekstvu je kao izdržavanje kazne"

Rekao je da je njegov klijent već odslužio kaznu jer je "biti u bekstvu kao odsluženje kazne".

A sada je sudstvo Ognjene zemlje potvrdilo njegovu slobodu proglašavanjem statuta slučaja zastarelim 27. februara.

Odluku je donelo Krivično veće Apelacionog suda u Rio Grandeu, ali argentinski Vrhovni sud pravde mora da je označi pre nego što Abregu bude pušten na slobodu.

Policija i tužilaštvo ga sada drže u pritvoru dok rade na tome da li može legalno da bude vraćen u zatvor ili oslobođen.

Krio se u prašumama

Abregu se krio u prašumama u Salteno Čaku na divljem severu Argentine, dom puma, jelena i slepih miševa vampira.

Ubistvo se dogodilo u gradu Rio Grande na najjužnijem delu Argentine u januaru 2000.

Na dan napada, lokalni izvori vesti navode da je Abregu napao Falkon - koja je bila u sedmom mesecu trudnoće - pištoljem kalibra 9 milimetara u njenoj kući.

Ranjena, Falkon je navodno uspela da pobegne i sklonila se u stražarsku sobu klinike Cemep, gde ju je Abregu sustigao ubivši je sa još četiri hica.

U februaru sledeće godine, kako se razume, Abregu je pobegao iz zatvora Margen Sur krijući se u kamionu koji je krenuo ka Čileu.

Sve ove godine Abregu je ostao sakriven u džungli, u Čako Saltenju, i uspeo je da ponovo uđe u provinciju Ognjena zemlja, a da ga u sredu nisu otkrile vlasti, navodi argentinski list Clarin .

Na sudu tražio zastarevanje slučaja

Rekli su da se pojavio na sudu da zatraži zastarevanje slučaja, dok je njegov advokat Alehandro De la Riva otkrio da je Abregu prošao kroz dva argentinska i dva čileanska granična prelaza „krišom“ i bez dokumenata.

„Zastarelost je 20 godina, koliko je uspeo da ostane u bekstvu i da se krije. On je tako odslužio kaznu', navodno je objasnio De la Riva fuegijskim medijima.

Ali proces možda nije tako jednostavan i neka pravna pitanja koja se tiču onoga što se dogodilo tek treba da budu rešena, rekli su za Clarin izvori iz interventnog krivičnog tužilaštva.

„Propisi međunarodnog prava koje je usvojila država regulišu i mogu se primeniti da se uskrati sloboda ove osobe“, rekli su.

Uprkos tome što ima jednu od najvećih stopa krčenja šuma na svetu, Chaco Salteno je važna poljoprivredna granica sa preko šest miliona hektara šume.

(Kurir.rs/DailyMail/Preneo:T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track