TURISTI SNIMILI OBRAČUN ORKE I VELIKE BELE AJKULE: Prvi put viđeno, borba trajala 2 minuta, jedna zver završila kao ručak (VIDEO)
Foto: Youtube/earthlegacyfoundation

neverica

TURISTI SNIMILI OBRAČUN ORKE I VELIKE BELE AJKULE: Prvi put viđeno, borba trajala 2 minuta, jedna zver završila kao ručak (VIDEO)

Planeta -

Kit ubica je u direktnom sukobu sa velikom belom ajkulom izašao kao pobednik!

Kamera je kod obale Južne Afrike prvi put zabeležila kako pojedinačna orka ubija i jede veliku belu ajkulu i to u roku od samo dva minuta. Poznato je da orke timski napadaju kako bi uhvatile veliki plen kao što su morski lavovi, foke, ajkule, drugi kitovi... Loveći kao tim okruže plen i koriste svoju kombinovanu inteligenciju i snagu za napad.

Takođe mogu pojedinačno da love velike životinje kao što su foke.

Međutim, prvi put je ovekovečeno da pojedinačna orka ulovi jednog od najvećih svetskih predatora nadomak obale u zalivu Mosel u Južnoj Africi.

Doktorka Alison Tauner sa Univerziteta Rodos predvodila je međunarodni istraživački tim koji je analizirao snimke koje su zabeležili turisti sa obližnjeg broda. Na snimku se vidi orka nazvana Desni bok zbog faličnog leđnog peraja.

- Bili smo svedoci kako je orka, koja je sama delovala, onesposobila i pojela belu ajkulu u zapanjujućem vremenskom periodu od dva minuta. Desni bok je primećen kako lovi mladu belu ajkulu od dva i po metara i kako nešto kasnije nosi jetru ajkule u ustima prolazeći pored čamca. Analiza snimka Starborda nas je iznenadila. Nismo bili svesni da je Desni bok u stanju da ulovi veliku belu ajkulu sam i u tako brzom vremenskom okviru. To samo pokazuje koliko je vešt. Pravi super predator - navodi Tauner.

Nedaleko od mesta događaja nešto kasnije je pronađen i leš druge velike bele ajkule duge tri i po metra.

Ester Džejkobs iz grupe za očuvanje mora Кeep Fin Alive bila je svedok događaja iz prve ruke.

- Za mene su velike bele ajkule uvek lep i moćan prizor. Zapanjujuće je kako je jedna od tih neverovatnih ajkula oborena tako brzo i efikasno od strane orke i pretvorena u lak plen iako mi je ta scena slomila dušu. Velike bele ajkule se već suočavaju sa dovoljno bitaka pokušavajući da žive u našim preterano eksploatisanim okeanima - navodi Džejkobs.

Grupa orki, podsetimo, nedavno je nasrnula na odraslog sivog kita u blizini San Dijega u retko viđenom pokušaju napada koji je trajao skoro sat vremena.

(Kurir.rs/Dejli mejl/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track