BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Prizemljena flota RUSKIH AVAKSA, avioni A-50 do daljeg ne lete nad istočnom Ukrajinom!
Foto: Printscreen

POsle rušenja letelice

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Prizemljena flota RUSKIH AVAKSA, avioni A-50 do daljeg ne lete nad istočnom Ukrajinom!

Planeta -

Ruska vojska privremeno je obustavila letove izviđačkog aviona A-50 u blizini linije fronta zbog velike učestalosti obaranja.

Prema izveštajima britanskih obaveštajnih službi, nakon uništenja drugog špijunskog aviona A-50 u kratkom periodu, ruska vojska je odlučila da prestane da koristi u blizini linije fronta.

Nedelju dana nakon gubitka drugog aviona za rano upozorenje i kontrolu A-50U MAINSTAY Rusija je vrlo verovatno zaustavila letove flote u cilju podrške operacijama u Ukrajini.

„Ovo će se verovatno nastaviti dok se odvijaju interne istrage u vezi sa neuspehom da se zaštiti još jedan faktor visoke vrednosti i kako ublažiti pretnju koju ukrajinska protivvazdušna odbrana i dalje predstavlja. Gubitak ove sposobnosti koja obezbeđuje svakodnevnu komandu i kontrolu nad ruskim vazdušnim operacijama vrlo verovatno značajno degradira svest o situaciji koja se pruža vazduhoplovnim posadama. Ovo je jaz u sposobnostima koji Rusija ne može sebi da priušti nad spornim vazdušnim prostorom istočne i južne Ukrajinu. Verovatno će Rusija morati da istraži opcije za premošćavanje ovog jaza, uključujući prenamenu aviona i prihvatanje većeg rizika kako bi pružila efikasnu vazdušnu podršku koju njene kopnene snage zahtevaju, ali je verovatno neće dobiti. Realna je mogućnost da bi Rusija pokušala da vrati u upotrebu prethodno povučene avione A-50 kako bi to ublažila“ kaže se u analizi britanskih obaveštajaca", prenosi TV Front.

(Kurir.rs / TV Front)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track