RUSIJA ODGOVARA NATO-U! Lavrov: Rasporedićemo dodatno oružje zbog ulaska Finske i Švedske u Alijansu
Foto: - / Sputnik / Profimedia

RUSIJA ODGOVARA NATO-U! Lavrov: Rasporedićemo dodatno oružje zbog ulaska Finske i Švedske u Alijansu

Planeta -

Sergej Lavrov je izjavio u Antaliji da će Rusija rasporediti dodatno oružje u novoformiranom moskovskom i lenjingradskom vojnom okrugu.

To će biti odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO, istakao je ruski ministar spoljnih poslova.

"Već smo doneli organizacione odluke, formirani su Moskovski vojni okrug i Lenjingradski vojni okrug. Tu će biti raspoređeno dodatno naoružanje koje će biti adekvatno izazovima koji se mogu pojaviti na teritoriji Finske i Švedske", naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ulaskom Finske i Švedske u NATO, propale su decenije dobrosusedskih odnosa tih zemalja sa Rusijom.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija ne vidi dobru volju Zapada da se postigne mirovno rešenje, i dodao da se Moskva zalaže za postizanje takvog rešenja.

Lavrov je naglasio da se Rusija u mirovnom procesu za Ukrajinu ne oslanja previše na pomoć Švajcarske, pošto je ta zemlja, kako je naveo, "odavno izgubila neutralnost".

Lavrov je podsetio na nedavnu izjavu šefa Pentagona Lojda Ostina da bi, ako Ukrajina bude poražena, NATO bio prinuđen da deluje protiv Rusije, kao i na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja evropskih trupa na ukrajinsku teritoriju.

"Ovi trendovi na Zapadu, među zapadnim rukovodstvom, naravno, poništavaju sva uveravanja da je Zapad zainteresovan za nekakvo političko rešenje... Ima dosta činjenica da Zapad vodi stvar ka vojnom rešenju", naveo je Lavrov.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track