UŽASNA TRAGEDIJA U GAZI: Palestinci poginuli u stampedu dok su čekali humanitarnu pomoć
Foto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

UŽASNA TRAGEDIJA U GAZI: Palestinci poginuli u stampedu dok su čekali humanitarnu pomoć

Planeta -

Preliminarna istraga izraelske vojske o pogibiji više od sto Palestinaca koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi pokazala je da vojnici nisu otvorili vatru na palestinske civile, već ih je većina poginula u stampedu koji je nastao kada su pojurili ka kamionima s hranom, saopštio je danas vojni portparol Izraela.

"Pogibija većine Palestinaca je rezultat stampeda", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari, javlja Rojters.

Istraga je pokazala i da su ispaljeni "pucnji upozorenja" kako bi se "rasterao stampedo", a potom su izraelski vojnici "odgovorili" kada im se približilo nekoliko "poljačkaša" koji su za njih predstavljali "neposrednu pretnju", rekao je vojni portparol.

Izrael je saopštio da će detaljniju istragu tog incidenta sprovesti "nezavisno, profesionalno i stručno telo", koje će sapštiti javnosti zaključke.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja u Gazi odbacio je izraelske navode kao netačne.

"Imamo više od hiljadu ranjenih u ovom masakru, a većina povreda je prouzrokovana mecima teškog kalibra, a ne lakim oružjem. Ovi meci teškog kalibra su od izraelske okupacione vojske", rekao je predstavnik Ministarstva zdravlja u Gazi Muatasem Salah.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:45

GAZA JE SADA OGROMNA DEČJA GROBNICA! Dugogodišnji dopisnici iz Nemačke i Turske za Kurir: Organizacije bezbednosti SU NEMOĆNE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja