"PUTIN BI DA PODELI NEMAČKU" Šolcov ministar odbrane optužio Rusiju za "informacioni rat" nakon objave snimka oficira BUNDESVERA
Foto: Prinstcreen Youtube, AP Alexander Zemlianichenko

REAKCIJA BORISA PISTORIJUSA

"PUTIN BI DA PODELI NEMAČKU" Šolcov ministar odbrane optužio Rusiju za "informacioni rat" nakon objave snimka oficira BUNDESVERA

Planeta -

Boris Pistorijus, nemački ministar odbrane, optužio je Rusiju da vodi "informacioni rat" sa ciljem izazivanja podela u njegovoj zemlji.

Britanski list Gardijan prenosi da je ovo bio prvi komentar ovog važnog ministra u kabinetu nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon objavljivanja audio snimka sa sastanka nemačkih vojnih zvaničnika.

Nemačka opozicija je juče zatražila od Šolca da odgovara pre Bundestagom zbog curenja poverljivih razgovora visokorangiranih oficira Bundesvera o ratu u Ukrajini.

Boris Pistorijus
Boris Pistorijusfoto: Prinstcreen Youtube

Podseća se da su ruski mediji u petak objavili snimak u trajanju od 38 minuta u kojem se čuje razgovor o slanju oružja Ukrajini i potencijalnom udaru na Krimski most, nakon čega su vlasti u Moskvi zatražile objašnjenje od Berlina.

Vladimir Putin
foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Nemačke vlasti su u subotu ovaj snimak ocenile kao očigledan čin prisluškivanja i saoptile da su pokrenule istragu u vezi sa tim.

- Ovaj incident je mnogo više od presretanja i objave razgovora... On je deo informacionog rata koji Putin vodi. To je napad hibridnim dezinformacijama. Tu se radi o podeli. Tu se radi o potkopavanju jedinstva- poručio je juče Pistorijus.

(Kurir.rs/The Guardian/Preveo: N. V.)

Bonus video:

01:32

DEPRIMIRAJUĆE JE OVO ŠTO ĆU VAM REĆI: Olaf Šolc na vest o smrti Alekseja Navaljnog

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track