"RAZMIŠLJAMO ŠTA MOŽEMO DA UČINIMO" Makron se ponovo oglasio o mogućem slanju FRANCUSKIH TRUPA u Ukrajinu
Foto: EPA Christophe Petit Tesson

novi detalji

"RAZMIŠLJAMO ŠTA MOŽEMO DA UČINIMO" Makron se ponovo oglasio o mogućem slanju FRANCUSKIH TRUPA u Ukrajinu

Planeta -

Francuska ne namerava da šalje trupe u Ukrajinu u bliskoj budućnosti, ali razmatra moguće mere da podrži Kijev, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

- Odgovarajući na postavljeno pitanje o slanju trupa rekao sam da ništa nije isključeno. To ne znači da razmatramo mogućnost slanja francuskih trupa u bliskoj budućnosti, ali mi otvaramo debatu i razmišljamo o svemu što se može učiniti da podrži Ukrajinu i to pre svega na ukrajinskoj teritoriji - rekao je Makron za češki portal Novinki uoči posete Pragu.

Francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežurne takođe je govorio o odsustvu planova za slanje vojnog osoblja u Ukrajinu. Sežurne je govoreći 1. marta na radiju Frans Inter naglasio da Francuzi neće ginuti za Ukrajinu.

Međutim, istog dana, list Mond, pozivajući se na nezvanične izvore, izvestio je da Pariz istražuje mogućnost da specijalnim snagama i drugim vojnim jedinicama dozvoli da pređu ukrajinsku granicu kako bi napravili "stratešku dilemu" za Rusiju. Mond objašnjava da bi francusko vojno prisustvo moglo da zaštiti neke teritorije i ograniči napade Rusije.

Makron je početkom prošle nedelje, podsetimo, nakon sastanka desetak evropskih lidera u Parizu na kome je pokrenuto pitanje pružanja pomoći Ukrajini, rekao i da se razgovaralo o pitanju slanja vojnog osoblja u ratom zahvaćenu zemlju, ali da nije bilo moguće postići konsenzus. Takođe je rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da pobedi.

Sutradan su mnogi učesnici sastanka, međutim, saopštili da nije bilo govora o prebacivanju bilo kakvih vojnih jedinica. Politiko je primetio da su reči francuskog predsednika trebalo da zvuče kao upozorenje Кremlju, a zapravo su pokazale "raskole i pukotine na Zapadu" i demonstrirali paniku.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva skrenula pažnju na diskusiju o slanju evropskih trupa u Ukrajinu. Peskov je napomenuo da bi takav razvoj događaja "učinio neizbežnim" direktan vojni sukob između NATO i Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, podsetimo, nasmejao se na pitanje novinara da prokomentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju NATO trupa u Ukrajinu!

(Kurir.rs/RIA/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track